Kropp och själ

Aktiviteterna på Furugårdens äldreboende kommer till stor del att utgå från målbilden kropp & själ och de fyra hörnstenarna bra kost, fysisk träning, mental avkoppling och vård av ansikte och kropp. Fysiska aktiviteter samt social, andlig och kulturell stimulans erbjuds utifrån den enskildes egna förmågor och intressen.

Sinnenas trädgård

Sinnenas trädgård passar lika bra för aktivitet som för rogivande samtal. En regelbunden aktivitet är trädgårdsskötsel. Vi vill att de äldre som har intresse av blommor och växter ska uppmuntras att delta i aktiviteterna som rör trädgårdsskötsel. Att plantera en växt som du valt själv och se den sakta ta sig upp ur jorden och växa till sig är stimulerande och uppmuntrar till ett fortsatt omhändertagande av växten. Det kan i sin tur uppmuntra en enskild som känner sig trött och omotiverad att stiga ur sängen eller komma ut ur sitt hem till att faktiskt komma ut och sköta om det lilla livet i trädgården.

Sinnenas trädgård kan också användas som en aktiv plats för personer utan "gröna fingrar". Här kan qigong, yoga och mer traditionell gymnastik/sittgymnastik komma att erbjudas, baserat på de äldres intressen och nyfikenhet på att prova på nya aktiviteter.

Självklart kommer sinnenas trädgård inte bara att användas för att aktivera kroppen och bevara de fysiska förmågorna, utan även för att skapa lugn och harmoni i själen. Att bara sitta här och njuta av tystnaden, kanske med en kopp te och tänka över livet som varit och det som sker i just detta nu är nog så viktigt för hälsan och välbefinnandet.

Trädgården är även en utmärkt plats för sociala stunder- att prata om stort och smått med andra boende, besökare på dagverksamheten eller med kontaktman/annan personal från boendet. Här kan fikastunder förläggas under vår, sommar och höst. Vi kommer att anordna olika festligheter för Furugårdens boende/besökare här med eller utan närstående/företrädare när vädret tillåter, exempelvis midsommarfirande.

Till toppen av sidan