En dag på Knivsta

På Knivsta Rehabilitering tar Aleris emot äldre personer med psykisk ohälsa. Oskar är en av dem. Här berättar han om hur en dag på boendet kan se ut.

Jag brukar vakna tidigt, kanske vid halv sex. Personalen här har vant sig vid det och de brukar ha första kaffetåren klar då. Utan kaffe blir det ingen bra morgon. Sedan brukar jag gå in till mig igen och lyssna på radio en stund.

Vid halv åtta knackar personalen på och säger "god morgon". Då vet jag att det är dags att gå upp. Jag får hjälp med att ta fram kläder och hjälp med att sköta min hygien. De brukar tycka att jag ska raka mig varje morgon fast jag själv inte tycker det behövs.

Morgonsamling

Frukosten serveras vid 8-8.30 och den äter jag tillsammans med de andra i matsalen. Efter det har vi morgonsamling där vi pratar om vad som händer under dagen. Idag torsdag ska jag få hjälp med att städa mitt rum och tvätta mina kläder. Jag hjälper till med det jag kan.

Tupplur på eftermiddagen

Sedan har min kontaktperson här bokat tid hos frisören efter lunch. Om det är bra väder brukar vi gå ner till Knivsta centrum men nu är det halt så då åker vi bil. Jag brukar ta en tupplur på eftermiddagen, annars orkar jag inte med min dag. Det är lagom att vakna till vid eftermiddagskaffet. Idag är det någon av de andra klienterna som fyller år och det ska bli tårta.

Träffar kontaktperson

Efter middagen vid fem kommer min kontaktperson till mig för vi ska diskutera vilken sorts mobiltelefon jag kan köpa. Den ska vara enkel och inte så dyr. Jag tror hon har skrivit ut bilder så att jag kan titta på några olika modeller. I morgon kommer doktor psykiatriker så jag ska fundera på vad jag vill fråga om – det tar nog hela kvällen. Kanske ska jag be om hjälp att skriva ner mina frågor på ett papper?

Till toppen av sidan