Vaccination mot hepatit A och B

Vaccination är det bästa sättet för att skydda sig på mot hepatit A och hepatit B. Här på Aleris Specialistvård Malmö Arena kan du vaccinera dig mot båda sjukdomarna.

Hepatit A

Hepatit A orsakas av ett virus som ger inflammation i levern. Det är i princip bara människor som drabbas av sjukdomen och den förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien. Smittan sprids oftast via livsmedel och vatten där viruset har förmågan att överleva länge. Symtomen påminner om influensa med feber och värk i kroppen för att sedan utvecklas till att huden och ögonvitorna blir gulaktiga. Urinen blir ofta mörkfärgad och avföringen får en ljusare färg.

Hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som också ger inflammation i levern. Viruset överförs via sexuella kontakter eller om du kommer i kontakt med smittat blod, exempelvis vid tatuering och manikyr om instrumentet inte är steriliserade. Symtomen är ofta gula ögonvitor och gulaktig hud. De flesta som blir smittade av hepatit B tillfrisknar men några kan ha kvar sjukdomen hela livet.

Vaccination mot hepatit A och B

Att vaccinera sig är den bästa metoden för att skydda sig mot hepatit A och B. När det gäller hepatit A rekommenderas vaccination om du ska resa till Östeuropa, Sydamerika, Afrika, Asien och Mellanöstern. Planerar du en långresa till länder där hepatit B är vanligt som bör du ta ett vaccin mot det innan resan. Här i Malmö erbjuder vi vaccin mot båda sjukdomarna. På 1177 Vårdguiden hittar du mer information om hepatit A och hepatit B , när du bör vaccinera dig och hur en vaccination går till.

Priser hepatit A och B

Hepatit A barn                  360 kr/dos
Hepatit A vuxen                460 kr/dos
Hepatit B barn                  310 kr/dos
Hepatit B vuxen                360 kr/dos
Hepatit A + B barn            420 kr/dos
Hepatit A + B vuxen         560 kr/dos

Till toppen av sidan