Vaccination mot influensa

Influensa orsakas av virus som sprids via luften från människa till människa. Influensa är mycket smittsamt och spridningen och smittrisken är störst när någon nyser eller hostar i din närhet. Genom att vaccinera dig hos oss i Malmö minskar du risken att få influensa.

När ska jag vaccinera mig?

Om du tillhör en riskgrupp är Folkhälsomyndighetens rekommendation att du vaccinerar dig mot influensa. Anledningen till att du bör ta ett vaccin mot influensa är för att undvika risken att bli allvarligt sjuk. Personer som tillhör riskgrupper bli lättare sjuka än övriga vid influensa, vilket i sin tur ökar risken för svåra följdsjukdomar som lunginflammation. Du kan läsa mer om vilka som räknas som riskgrupper på 1177 Vårdguiden. Om du inte tillhör någon riskgrupp men vill undvika säsongsinfluensa så kan du också vaccinera dig. Influensavaccin ges oftast genom en spruta i överarmen.

Ta influensavaccin varje år

När du vaccinerar dig hos oss i Malmö får du ett bättre skydd mot årets influensa. Skyddseffekten varierar från år till år och är aldrig 100-procentig. Nästa år kan det vara en helt annan typ av influensavirus men om du tillhör någon av riskgrupperna bör du vaccinera dig varje år för att minska risken att drabbas av det influensavirus som sprids för tillfället. Vaccinet ger ett bättre skydd mot sjukdomen och skulle du bli sjuk blir symtomen ofta mildare.

Priser influensavaccin

Vaccin mot influensa kostar 200 kronor.

Till toppen av sidan