Vaccination mot TBE

TBE eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som sprids till människor via bett från fästingar. Idag finns det inget botemedel eller någon medicin mot TBE om du redan blivit smittad. Hos oss i Malmö kan du däremot vaccinera dig för att skydda dig mot sjukdomen inför framtiden.

TBE och vaccin

TBE (Tick-borne encephalitis) orsakas av ett virus som smittar människan genom fästingbett. Ett enda fästingbett kan ge dig TBE och idag finns ingen medicin eller något botemedel mot TBE men ett fästingvaccin ger dig ett bra skydd. Risken att smittas av TBE är störst under sommaren och hösten och vaccination rekommenderas för dig som är fast boende eller sommarboende i ett riskområde. Men även om du rör dig ofta ute i skog och mark i smittriskområden bör du  ta ett vaccin. TBE-viruset finns på flera håll i landet men förekommer främst i södra och mellersta Sverige. TBE har dock på senare år ökat i Skåne och många som bor i Malmö vaccinerar sig.

När ska jag vaccinera mig?

De flesta blir smittade av TBE under sommaren men redan i april och så sent som i oktober kan du bli smittad. För att få ett så bra och säkert skydd som möjligt så bör du vaccinera dig mot TBE i god tid innan fästingsäsongen startar. Fästingar kan dock smitta långt in på hösten så det är aldrig försent att vaccinera sig efter säsongstarten så länge du rör dig i miljöer där du riskerar att smittas.

Pris TBE vaccin (barn och vuxen)

Vaccin till barn kan ges från 1-årsåldern och ger generellt ett bra skydd mot sjukdom hos barn. Kostnaden för varje dos TBE vaccin:   

TBE barn: 300 kr/dos
TBE vuxen: 360 kr/dos

Mer information om fästingar och TBE

Fästing.nu hittar du mer information om TBE. Webbplatsen uppdateras kontinuerligt och där finns all information man behöver kring TBE och vaccination. I övrigt rekommenderas 1177 Vårdguiden.

Till toppen av sidan