Slottsovalen - en plats för kreativitet

Sedan ett år tillbaka driver Aleris Omsorg äldreboendet Slottsovalen i Gustavsberg på Värmdö på entreprenad. Det enplansbyggda boendet är relativt litet med 41 lägenheter, uppdelat på somatik och demens. Här bor hyresgästerna i en otroligt vacker miljö med gångavstånd till vatten, hamnen och Gustavsbergs porslinsfabrik med butiker och restauranger. Boendet är byggt i hästskosform med anslutning till Farsta slott, därav namnet Slottsovalen. Sedan en kort tid tillbaka är Gun-Britt en av boendets hyresgäster.

Gun-Britt bjuder in i sin lägenhet och visar ett mindre berg av vackert virkade mössor i olika storlekar och färger. Att virka är något som ger Gun-Britt lugn och för henne fungerar det som meditation. Inte är det en nackdel att aktiviteten samtidigt bidrar till att hålla hela släkten varm. Faktum är att Gun-Britt virkar en ny mössa varannan dag.

Det är inte bara handarbetet som Gun-Britt får möjlighet att praktisera på Slottsovalen. Hennes kreativa ådra syns även om man som besökare i hennes hem höjer blicken och tittar på hemmets väggar. Här hänger vackra akvareller av blommor i vaser och även stadsmiljöer.

Hur trivs Gun-Britt på Slottsovalen?

Hon berättar att hon trivs bra här och att personalen är så rar. Det händer dock att hon saknar sitt stora hus.

Många som bor på Slottsovalen är uppväxta i området med omnejd. Detta gäller dock inte Gun-Britt som flyttat hit för att komma närmare två av sina barn som bor i närheten av Slottsovalen.

Gun-Britts dotter, Gunilla Helsing, berättar vad hon som anhörig har fått för uppfattning av Slottsovalen.

- Jag tycker Slottsovalen är toppen! Bra personal som bryr sig och gör det trivsamt för de boende med aktiviteter varje dag. Det är även bra mat och service.

På boendet finns en duocykel som personalen säger ”går varm”. Den är mycket uppskattad av både de boende liksom av personalen. Att de äldre, tillsammans med en personal, kunna cykla ner i centrum och se på folk och omgivningar är underbart. Även Gun-Britts dotter, Gunilla, uppskattar cykelns möjligheter.

- Det är toppen med tandemcykeln som även vi kan använda tillsammans med mamma.

Till toppen av sidan