Information, råd & tips

Här hittar du information, telefonnummer och länkar som kan vara till nytta för dig som förälder.

Bra telefonnummer och länkar för dig som är förälder

 

  • Husläkarjouren Söder AB när BVC har stängt och ditt barn är sjukt ring  08-12 33 98, Öppet vardagar 17-22 och helger 8-22

 


Förgiftningar 

Förgiftingar, kemikalier och barn läs HÄR     
Första hjälpen vid förgiftningar läs HÄR 
Vid akuta förgiftnigar ring 112 
 

Vaccinationsprogrammet

Syftet med vaccinationsprogrammet är att ge barnet skydd mot sjukdomarna och samtidigt förebygga smitta. Det är inte obligatoriskt att delta i vaccinationsprogrammet, utan föräldrarna eller eventuell annan vårdnadshavare avgör om barnet ska vaccineras eller inte.
Läs mer HÄR


Kemikalier i barns vardag 

De varor och material som finns i våra vardagsprodukter innehåller olika kemikalier. Några exempel på det är textiler, elektronisk utrustning, beläggningar på möbler och golv, leksaker och plastkärl. Kemikalier kan läcka vid direkt användning, spridning eller blir avfall.

Vissa kemikalier kan innebära en risk för hälsan och miljön. Därför är rådet att man bör vara försiktig med något man inte vet är oskadligt och försöka minska mängden kemikalier som man utsätts för i vardagen. Läs och lär mer under länkarna nedan:

Kemikalier i barns vardag    
Kemikalieinspektionens vägledning för konsumenter    
177-vårdguiden barn och kemikalie 

 

Barn i bilen

Barn som fördas i bilen behöver särskild skydd i form av babyskydd, bilbarnstol, bilbälte eller bälteskudde, för att bilbälte, krockkuddar och säten är anpassade efter den vuxnas kroppstorlek. Läs och lär med under länkarna nedan:

Trafikverket     
Säkerhet i bil     
1177 vårdguiden Barn i bilen 

Till toppen av sidan