Hjärtmottagning

Blodtryck - hjärta och kärl Stockholm

Välkommen till hjärtmottagningen vid Aleris Specialistvård Sabbatsberg i Stockholm. Här jobbar kvalificerade specialistläkare och sjuksköterskor med lång erfarenhet av hjärt- och kärlsjukdomar. Vi utreder och behandlar till exempel förekomst av förmaksflimmer, hjärtsvikt, kärlkramp, högt blodtryck, förhöjda blodfetter samt andra hjärt- och kärlrelaterade besvär.

Hjärt- och kärlsjukdomar

Sjukdomar i hjärt- och kärlsystemet är mycket vanliga och utgör den största sjukdomsgruppen i Sverige. Många av oss kommer någon gång i livet att drabbas av besvär från hjärta eller kärl och det är en av de vanligaste dödsorsakerna bland äldre personer. Här på Aleris Specialisvård Sabbatsberg i centrala Stockholm arbetar erfarna kardiologer (hjärtspecialister) och sjuksköterskor som kan hjälpa dig om du har problem med hjärta och kärl.

Vår verksamhet

Vi utreder och behandlar bland annat högt blodtryck, förmaksflimmer, hjärtsvikt, förhöjda blodfetter, kärlkramp, om du har smärtor och ont i bröstet eller andra hjärt- och kärlrelaterade besvär. Ju tidigare man upptäcker och ingriper i ett begynnande sjukdomsförlopp desto större är chansen att kunna behandla med framgångsrikt resultat.

Högt blodtryck (hypertoni)

Högt blodtryck är en av våra vanligaste folksjukdomar som drabbar miljoner svenskar någon gång i livet och det är också en av de vanligaste orsakerna till hjärt-kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och demens. Högt blodtryck gör det svårare för hjärtat att pumpa ut blod och det är därför viktigt att du får blodtrycket behandlat i god tid. Många som har högt blodtryck upplever inga symtom men ofta kan man känna trötthet och lätt huvudvärk. Därför behöver man mäta blodtrycket för att fastställa om det är förhöjt.

Hjärtsvikt

Hjärtsvikt kallas för den dolda folksjukdomen eftersom det är lätt att förväxla symtomen med vanligt åldrande. Cirka 250 000 personer i Sverige lider av hjärtsvikt, men trots att tillståndet är mycket allvarligt och kräver livslång behandling tar inte alla sjukdomen på allvar. Det är viktigt att boka ett läkarbesök om du som patient upplever oförklarlig trötthet, svullna fötter och andfåddhet vid ansträngning för möjlighet till utredning.

Förmaksflimmer

Förmaksflimmer är en hjärtsjukdom som kännetecknas av oregelbunden och oftast hastig puls. Förmaksflimmer försämrar hjärtats pumpfunktion och ökar risken för bland annat stroke. Symtom vid förmaksflimmer kan till exempel vara hjärtklappning, yrsel, trötthet, andfåddhet eller obehagskänsla i bröstet.

Bröstsmärta

Bröstsmärta kan man få av olika anledningar. Smärtan kan uppkomma plötsligt, vara ihållande eller komma i skov. Ibland beskrivs smärtan som molande, skärande, som ett tryck över bröstet eller ont i bröstet eller som ett obehag. De generellt vanligaste orsakerna till smärta och ont i bröstet är dock psykisk anspänning eller överansträngda muskler i bröstkorgen. Om du som patient inte själv vet vad smärtan beror på, bör du uppsöka eller ta kontakt med en läkare.

Behövs remiss?

För att vi ska kunna bedöma vårdbehovet bättre är det en fördel om du har remiss tilll våra specialister. Den får du från din husläkare eller annan läkare som du sedan skickar eller faxar till oss. Du kan också skriva en "egenremiss ”. Gör så här: Öppna pdf:en och fyll i på skärmen, spara ner och skriv ut. Skriv sedan under blanketten och skicka den till adressen som finns angiven längst ned på remissen. 

Vi har avtal med Stockholms läns landsting och landstingets patientavgifter/frikort gäller. 

Undersökningar

Till toppen av sidan