Uroterapi

Uroterapi

Aleris uroterapimottagning på Sabbatsberg i Stockholm hjälper kvinnor och män som t ex har besvär med inkontinens (urinläckage), urinträngningar, underlivssmärtor, svag bäckenbotten, impotens eller svårigheter att tömma blåsan. Vi tar emot patienter från Stockholms läns landsting och de flesta andra landsting i landet och dig som har sjukvårdsförsäkring eller är privatbetalande.

Uroterapi - utredning och behandling

Uroterapi innebär behandling av besvär i nedre urinvägarna. Uroterapimottagningen här på Sabbatsberg i Stockholm drivs av en uroterapeut som också är specialistsjuksköterska. Uroterapeuten gör en kartläggning av ditt problem och du får även information om urinvägarnas och underlivets anatomi och fysiologi, vilket ger dig bättre kunskap om ditt problem.

Uroterapeutens behandlingsområden

De behandlingar som uroterapeuten utför eller ger instruktioner om är:

  • blåsträning och bäckenbottenträning 
  • inkontinens (svårt att hålla tätt)
  • lokal östrogenbehandling, farmakologisk behandling, operation
  • miktionslistor
  • RIK (Ren Intermittent Kateterisering) eller RID (Ren Intermittent Dilatation)
  • rådgivning och behandling vid impotens (erektil dysfunktion)
  • urinrörsbehandling (sondering)
  • utprovning av hjälpmedel
  • utprovning och förskrivning av hjälpmedel

Knipövningar

Knipövningar eller bäckenbottenträning är bra träning om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig eller när du motioner och anstränger dig. Knipövningar är även bra träning om du har varit med om en förlossning eller en prostataoperation. Knipövningarna stärker de muskler som håller uppe bäckenbotten runt ändtarmen, urinröret och slidan. Ett bra hjälpmedel för kvinnor är att använda knipkulor i samband med övningarna. Knipkulorna hjälper till att träna rätt muskler och underlätta knipövningarna. På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om knipövningar och bäckenbottenträning och få tips på bra övningar.

Samarbete med urologi

Vi har tätt samarbete med vår urologmottagning för dig som har besvär som kräver hjälp av en urolog. Våra urologer utreder och behandlar bland annat urininkontinens, blod i urinen, prostatacancer, vattenkastningsbesvär, trång förhud, erektionsproblem och impotens. Urologerna utför även cystoskopi och sterilisering (män).

Hur kommer man till oss – behövs remiss?

Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Men för att vi ska kunna bedöma vårdbehovet bättre och prioritera ditt ärende korrekt är det bra om din husläkare eller annan läkare skickar en remiss till vår urologmottagning. Vi har avtal med Stockholms läns landsting, landstingets patientavgifter och frikort gäller. 

Boka tid

Du är alltid välkommen att ringa oss för tidsbokning och rådgivning. Vi tar emot landstingspatienter och dig som har sjukvårdsförsäkring eller är privatbetalande.

Landstingspatienter

Vi tar emot patienter från Stockholms läns landsting och de flesta andra landsting i landet. Du betalar vanlig patientavgift vid besöket hos oss. Högkostnadsskydd och frikort gäller. Remiss får du t ex av din husläkare. Du kontaktar oss på tfn 08-690 63 15 eller via e-tjänster.

Försäkringspatienter

Du som har sjukvårdsförsäkring kontaktar ditt försäkringsbolag för att boka in ett besök. Vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag i landet.

Privatbetalande

Du som är privatbetalande är välkommen att boka en tid på tfn 08-690 63 75.

Till toppen av sidan