Uroterapi

Uroterapi

Aleris uroterapimottagning på Sabbatsberg i Stockholm hjälper kvinnor och män som t ex har besvär med inkontinens (urinläckage), urinträngningar, underlivssmärtor, svag bäckenbotten, impotens eller svårigheter att tömma blåsan. Mottagningen samarbetar med specialistmottagningen för urologi.

Uroterapi - utredning och behandling

Uroterapi innebär behandling av besvär i nedre urinvägarna. Uroterapimottagningen här på Sabbatsberg i Stockholm drivs av en uroterapeut som också är specialistsjuksköterska. Uroterapeuten gör en kartläggning av ditt problem och du får även information om urinvägarnas och underlivets anatomi och fysiologi, vilket ger dig bättre kunskap om ditt problem.

Uroterapeutens behandlingsområden

De behandlingar som uroterapeuten utför eller ger instruktioner om är:

  • blåsträning och bäckenbottenträning 
  • inkontinens (svårt att hålla tätt)
  • lokal östrogenbehandling, farmakologisk behandling, operation
  • miktionslistor
  • RIK (Ren Intermittent Kateterisering) eller RID (Ren Intermittent Dilatation)
  • rådgivning och behandling vid impotens (erektil dysfunktion)
  • urinrörsbehandling (sondering)
  • utprovning av hjälpmedel
  • utprovning och förskrivning av hjälpmedel

Knipövningar

Knipövningar eller bäckenbottenträning är bra träning om du har svårt att hålla dig när du är kissnödig eller när du motioner och anstränger dig. Knipövningar är även bra träning om du har varit med om en förlossning eller en prostataoperation. Knipövningarna stärker de muskler som håller uppe bäckenbotten runt ändtarmen, urinröret och slidan. Ett bra hjälpmedel för kvinnor är att använda knipkulor i samband med övningarna. Knipkulorna hjälper till att träna rätt muskler och underlätta knipövningarna. På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om knipövningar och bäckenbottenträning och få tips på bra övningar.

Samarbete med urolog

Vi har tätt samarbete med vår urologmottagning för dig som har besvär som kräver hjälp av en urolog. Våra urologer utreder och behandlar bland annat urininkontinens, blod i urinen, prostatacancer, vattenkastningsbesvär, trång förhud, erektionsproblem och impotens. Urologerna utför även cystoskopi och sterilisering (män).

Hur kommer man till oss – behövs remiss?

Du behöver ingen remiss för att komma till oss. Men för att vi ska kunna bedöma vårdbehovet bättre och prioritera ditt ärende korrekt är det bra om din husläkare eller annan läkare skickar en remiss till vår urologmottagning. Vi har avtal med Stockholms läns landsting, landstingets patientavgifter och frikort gäller. 

Till toppen av sidan