Blodtrycksmottagning

Du kan kontrollera ditt blodtryck hos distriktssköterskan.

Hög blodtryck, hypertoni, räknas till en av folksjukdomarna. Det är en riskfaktor som ligger bakom de omkring 30 000 fall av stroke och lika många hjärtinfarkter som sker varje år i Sverige.

För bokning av blodtrycksmätning, ring till mottagningen på tel 08-544 409 20.

Kom gärna 10 minuter för besöket och vila en stund i väntrummet. Vid avvikande värde får du hjälp med fortsatt handläggning och rådgivning. 

24-timmars blodtrycksmätning

Blodtryck som mäts på mottagningen kan ibland bli missvisande. Då kan man istället mäta blodtrycket under ett helt dygn med hjälp av en utrustning som du får låna hem.

Långtidsmätning kan behövas för att ta reda på

  • om du har högt blodtryck
  • hur blodtrycket förändras över dygnet
  • om din blodtrycksmedicinering behöver justeras.

Undersökningen görs på remiss från din husläkare. Utrustningen består av en blodtrycksmanschett som fästs på överarmen och en dosa som bärs i en axelremsväska eller i ett bälte runt midjan. Under mätningen får du leva i stort sett normalt men du får inte duscha. Mätaren registrerar automatisk och regelbundet ditt blodtryck. Vid registreringen surrar apparaten.

I ett protokoll som du får på mottagningen skriver du in klockslag för sänggående, uppstigning och andra aktiviteter som du gör under dygnet. Du ska också notera om du får särskilda besvär som till exempel yrsel.

Dagen efter registreringen kommer du tillbaka till mottagningen och mätaren kopplas bort för avläsning av dygnets blodtryckskurva. Din läkare utvärderar resultatet.

 

Länkar

Hjärt-lungfonden, läs mer
Riksförbundet HjärtLung, läs mer

Till toppen av sidan