Blivande förälder

Blivande förälder

Att bli förälder väcker ofta många funderingar, då kan det vara skönt att ha en barnmorska du känner dig trygg med som ger dig råd och stöd. På Aleris Barncentrum & Vårdcentral i Uppsala får du regelbundna besök hos barnmorska, Föräldragrupper och Mammaträning.

Akuta frågor och besvär tas om hand vid Akademiska Sjukhuset, före vecka 22+0 på Gynakuten och efter vecka 22+0 på Förlossningen. Telefonnummer till förlossningen är 018-611 57 27. Gynakuten når du genom att ringa 1177. Du hittar även svar på många frågor på 1177 och Akademiska sjukhuset.

Regelbundna besök under graviditeten

Hos barnmorskan går du på regelbundna besök under graviditeten. På besöken ingår bland annat blodtryck, mätning av livmoderns tillväxt och ibland provtagning. Varje besök anpassar vi även utifrån det just du/ni undrar över. Mot slutet av graviditeten, vanligtvis v 35, går vi igenom tankar inför kommande förlossing och summerar det i en sammanfattning, s.k förlossningsbrev.

Vi följer det nationella basprogrammet.

Inskrivningsblankett som du kan förbereda inför första besöket, hittar du här.

 

Hälsoträff i grupp

Efter det första besöket, Hälsosamtalet, erbjuds du även en Hälsoträff med en fysioterapeut och en dietist. Då får du mer information om smärta och smärtlindring under graviditet samt råd om träning och även bäckenbottenträning. Du får även information om vad du t ex kan behöva ha extra av för dig och och ditt barn i magen när det gäller kosten. Träffen erbjuds i tidig graviditet med syfte att arbeta förebyggande. På efterföljande besök, Fortsatt inskrivning, följer vi upp eventuella frågor och behov av individuell kontakt med fysioterapeut och/eller dietist för att Du och ditt barn ska må så bra som möjligt under hela graviditeten.

 

Föräldragrupper

Ni kan kostnadsfritt gå i Föräldragrupp, där tonvikten läggs på att få en positiv förlossningsupplevelse och en bra start som familj. Vi går igenom hur en förlossning startar, förlossningens olika faser, partners stöd, smärtlindring, första tiden hemma, amning och mycket mer. Under kursens gång går vi även igenom Profylax det vill säga andnings- och avslappningsövningar, massagetekniker, partners stöd, mental förberedelse/målbilder. Vi som leder kurserna är barnmorskor med erfarenhet även från förlossningen.

Om du är förstföderska och inte deltar i Föräldragruppen och/eller omföderska som önskar gå Profylax sker det individuellt och till en kostnad av 790 kr/timme, där en timme oftast räcker. Då lägger vi fokus på andning- och avslappningsövningar, massagetekniker, partners stöd och mental förberedelse.

Omfödersketräff

För dig som fött barn tidigare. Vi tar bland annat upp ämnen såsom: 

  • Hur kommer vårt tidigare barn att reagera?
  • Kommer vi räcka till för ett till barn?
  • Syskonrivalitet/avundsjuka
  • Förlossning, föda barn för andra gången
  • Amning, hur gick det förra gången och hur blir det nu?

Mammaträning

Om du efter förlossningen har besvär från bäckenbotten, bäckensmärtor (foglossning) eller har en kvarvarande diastas är du välkommen till vår Mammaträning i gymmet. En av våra barnmorskor är speciellt utbildad inom träning för gravida och nyblivna mammor och kursen sker även i samarbete med våra fysioterapeuter och ingår i sjukvårdande behandling. Kurserna startar fortlöpande och hålls torsdagar kl 10:15-11:15.

Intresseanmälan sker via 018-611 78 57 (välj barnmorska) och du bokas oftast först in på enskilt besök för bedömning. Pris 150 kr per gång (kursen är på fyra gånger). Frikort gäller. 

 

Läs gärna mer på:

Aleris Barncentrum & Vårdcentrals barnmorska på Instagram

1177

Livsmedelsverket - Råd om mat för dig som är gravid

Akademiskas info för dig som är gravid

Träningsråd för gravida

Bäckenbottenträning

Övriga länkar

Till toppen av sidan