Blivande förälder

Blivande förälder

Att bli förälder väcker ofta många funderingar, då kan det vara skönt att ha en barnmorska du känner dig trygg med som ger dig råd och stöd. Du hittar även svar på många frågor på 1177 och akademiska.

 

Akuta frågor/besvär tas om hand vid Akademiska Sjukhuset, före vecka 22+0 på Gynakuten och efter vecka 22+0 på Förlossningen. Telefonnummer till förlossningen: 018-611 57 27, Gynakuten når du genom att ringa 1177.

Hos barnmorskan går du på regelbundna besök under graviditeten. På besöken ingår bland annat blodtryck, mätning av livmoderns tillväxt och ibland provtagning. Varje besök anpassar vi även utifrån det just du/ni undrar över. 

Under graviditeten erbjuds du även en informationsträff från fysioterapeut för att förebygga ohälsa och smärta under din graviditet, det är även ett bra tillfälle för dig som redan känner av besvär från rygg/bäcken. Vi följer det nationella basprogrammet, läs mer om det här.

Inskrivningsblankett som du kan förbereda inför första besöket, hittar du här.

Föräldragrupper

Ni kan kostnadsfritt gå i Föräldragrupp, där tonvikten läggs på att få en positiv förlossningsupplevelse och en bra start som familj. Vi går igenom hur en förlossning startar, förlossningens olika faser, partners stöd, smärtlindring, första tiden hemma, amning och mycket mer. Under kursens gång går vi även igenom Profylax: dvs. andnings- och avslappningsövningar, massagetekniker, partners stöd, mental förberedelse/målbilder. Vi som leder kurserna är barnmorskor med erfarenhet även från förlossningen.

Om du är förstföderska och inte deltar i Föräldragruppen eller omföderska som önskar gå Profylax sker det individuellt och till en kostnad av 790kr/timme, där en timme oftast räcker.

 

Gravidträning

För dig som vill träna säkert under din graviditet erbjuder vi även möjligheten att boka personlig träning/PT. Där går vi igenom hur vi kan anpassa träningen under hela graviditeten och provar på praktiska övningar i vårt gym. PT-timmen utförs av barnmorska Jennie Malmberg, som även är utbildad träningsinstruktör med inriktning på gravida och nyblivna mammor och certifierad MammaMagetränare.

Bokning sker via 018-611 78 57. Pris: 790 kr/timme.

Om du besväras av t ex bäckenrelaterad smärta är det fysioterapeuten som tar hand om dig och ditt träningsprogram och besöken bokas då som vanligt inom sjukvårdens ramar. 

 

Mammaträning

Om du efter förlossningen har besvär från bäckenbotten eller har en kvarvarande diastas är du välkommen till vår Mammaträning i gymmet. En av våra barnmorskor är speciellt utbildad inom träning för gravida och nyblivna mammor, och kursen sker även i samarbete med våra duktiga fysioterapeuter och ingår i sjukvårdande behandling. Kurserna startar fortlöpande och hålls torsdagar kl 10-11.

Intresseanmälan sker via 018-611 78 57 och du bokas oftast först in på enskilt besök för bedömning. Pris 150 kr per gång (kursen är på 4 gånger). Frikort gäller.

 

Läs gärna mer på:

1177

Livsmedelsverket - Råd om mat för dig som är gravid

akademiskas info för dig som är gravid

Träningsråd för gravida

Bäckenbottenträning

Till toppen av sidan