Blivande förälder

Blivande förälder

Att bli förälder väcker ofta många funderingar, då kan det vara skönt att ha en barnmorska du känner dig trygg med som ger dig råd och stöd. På Aleris Barncentrum & Vårdcentral i Uppsala får du regelbundna besök hos barnmorska, Föräldragrupper, Gravidträning och Mammaträning.

Akuta frågor och besvär tas om hand vid Akademiska Sjukhuset, före vecka 22+0 på Gynakuten och efter vecka 22+0 på Förlossningen. Telefonnummer till förlossningen är 018-611 57 27. Gynakuten når du genom att ringa 1177. Du hittar även svar på många frågor på 1177 och Akademiska sjukhuset.

Regelbundna besök under graviditeten

Hos barnmorskan går du på regelbundna besök under graviditeten. På besöken ingår bland annat blodtryck, mätning av livmoderns tillväxt och ibland provtagning. Varje besök anpassar vi även utifrån det just du/ni undrar över. 

Under graviditeten erbjuds du även en informationsträff från fysioterapeut för att förebygga ohälsa och smärta under din graviditet, det är även ett bra tillfälle för dig som redan känner av besvär från rygg/bäcken.

Vi följer det nationella basprogrammet.

Inskrivningsblankett som du kan förbereda inför första besöket, hittar du här.

Föräldragrupper

Ni kan kostnadsfritt gå i Föräldragrupp, där tonvikten läggs på att få en positiv förlossningsupplevelse och en bra start som familj. Vi går igenom hur en förlossning startar, förlossningens olika faser, partners stöd, smärtlindring, första tiden hemma, amning och mycket mer. Under kursens gång går vi även igenom Profylax det vill säga andnings- och avslappningsövningar, massagetekniker, partners stöd, mental förberedelse/målbilder. Vi som leder kurserna är barnmorskor med erfarenhet även från förlossningen.

Om du är förstföderska och inte deltar i Föräldragruppen eller omföderska som önskar gå Profylax sker det individuellt och till en kostnad av 790 kr/timme, där en timme oftast räcker.

Omfödersketräff

För dig som fött barn tidigare. Vi tar bland annat upp ämnen såsom: 

  • Hur kommer vårt tidigare barn att reagera?
  • Kommer vi räcka till för ett till barn?
  • Syskonrivalitet/avundsjuka
  • Förlossning, föda barn för andra gången
  • Amning, hur gick det förra gången och hur blir det nu?

Gravidträning

För dig som vill träna säkert under din graviditet erbjuder vi även möjligheten att boka personlig träning/PT. Där går vi igenom hur du kan anpassa träningen under hela graviditeten och provar på praktiska övningar i vårt gym. PT-timmen utförs av barnmorska Jennie Malmberg, som även är utbildad träningsinstruktör med inriktning på gravida och nyblivna mammor och certifierad MammaMagetränare.

Bokning sker via 018-611 78 57. Pris 790 kr/timme.

Om du besväras av t ex bäckenrelaterad smärta är det fysioterapeuten som tar hand om dig och ditt träningsprogram och besöken bokas då som vanligt inom sjukvårdens ramar.  

Mammaträning

Om du efter förlossningen har besvär från bäckenbotten eller har en kvarvarande diastas är du välkommen till vår Mammaträning i gymmet. En av våra barnmorskor är speciellt utbildad inom träning för gravida och nyblivna mammor och kursen sker även i samarbete med våra fysioterapeuter och ingår i sjukvårdande behandling. Kurserna startar fortlöpande och hålls torsdagar kl 10-11.

Intresseanmälan sker via 018-611 78 57 (välj barnmorska) och du bokas oftast först in på enskilt besök för bedömning. Pris 150 kr per gång (kursen är på fyra gånger). Frikort gäller. 

Information från fysioterapeuten

Råd om träning, bäckenbottenträning samt information om smärta och smärtlindring.

Läs gärna mer på:

Aleris Barncentrum & Vårdcentrals barnmorska på Instagram

1177

Livsmedelsverket - Råd om mat för dig som är gravid

Akademiskas info för dig som är gravid

Träningsråd för gravida

Bäckenbottenträning

Till toppen av sidan