Laboratorium

På Aleris Barncentrum & Vårdcentral i Uppsala har vårt laboratorium öppet för provtagning vardagar mellan klockan 8.15-12 samt 13-14. Mellan 8.15-9 brukar det vara lugnast och det kan vara en bra tid om du kommer utifrån för planerad provtagning.

Labb & stickrädsla

Det finns många barn och vuxna som blivit skrämda någon gång och efter det är paniskt rädda för att ta blodprover och sprutor. I de flesta fall skulle nog det här ha kunnat förhindrats.

På Barncentrum har vi ett arbetssätt för att i görligaste mån undvika att skrämma barn vid provtagning.

För det första, behövs något prov överhuvudtaget? Många blodprover tas slentrianmässigt och har begränsat värde. Vi undviker då att ta prov.

Om ett blodprov behövs, ska något annat kollas samtidigt?

Om vi tagit beslutet att sticka barnet försöker vi tänka till för att om möjligt inte behöva ta ett nytt blodprov senare. Om vi till exempel behöver kontrollera blodvärdet på ett barn tar vi gärna samtidigt prov på järndepåerna. Detta är ett onödigt prov om blodvärdet är bra men sparar barnet ett stick om det visar sig vara lågt.

Smärtlindring

Vid venösa prover är vår generella policy (utom i akuta situationer) att alla barn under 9 år ska vara förberedda med hudbedövningen EMLA. Läs mer här! Äldre barn erbjuds aktivt EMLA och här är det barnets och inte förälderns beslut som gäller även om det kan innebära väntan på att bedövningen ska verka.

Lugn och avledning vid provtagningen. Vi försöker göra själva provtagningen så odramatisk som det bara går. Här gör våra fantastiska undersköterskor ett stort arbete. De har bland annat kommit på att genom att visa barnfilmer på datorn kan man distrahera barnet. Ibland är barnet ändå rädd och ledsen och då är det bara att vänligt men bestämt genomföra provtagningen. Efteråt får barnet en present och glömmer oftast obehaget.

Till toppen av sidan