Preventivmedel och provtagning

Vi kan hjälpa dig med:

  • Preventivmedelsrådgivning och receptförskrivning 

  • Klamydia/Gonorré prov

  • HIV/Hepatit test

  • Cellprov

  • Graviditetstest, 110 kr

All preventivmedelsrådgivning är gratis. Vi diskuterar tillsammans fram vilket preventivmedel som passar dig och din livssituation bäst. Barnmorskan kan skriva ut recept på preventivmedel och hjälpa dig med insättning och uttag av p-stav eller spiral.

Det är även kostnadsfritt att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar som ingår i smittskyddslagen. Det kan vara bra att testa dig om du haft oskyddat sex, misstänker att du har en infektion, har symtom eller om din partner har en infektion.

Tid för gynekologiskt cellprovtagning kan du boka hos din närmaste barnmorska efter att du fått en kallelse. Provet tas för att upptäcka och hinna behandla cellförändringar innan livmoderhalscancer utvecklats. Alla kvinnor mellan 23 och 50 år får en kallelse till cellprovtagning vart tredje år. Sedan får du en kallelse vart femte år fram till 60 års åldern.  

Om du önskar rådgivning inför en graviditet tveka inte att höra av dig. Vi kan även hjälpa dig att läsa av ett graviditetstest, du betalar dock samma pris som ett test kostar på apoteket, 110 kr. Om du blivit oönskat gravid och behöver råd eller stöd kan vi hjälpa dig vidare.

Du kan läsa mera på 1177.se, Preventivmedel, Folkhälsomyndigheten och RFSU.

Ring och boka tid på 018-611 75 10 eller via webbtidboken på 1177.

Välkommen!

Till toppen av sidan