Ett brev kom till Aleris Rehab

Brev till Aleris Rehab

”Jag har gått från att ha varit smärtpåverkad, tråkig, ensam, deprimerad och sjukskriven till att nu vara en pigg 28-åring fylld av energi som dejtar, tränar och arbetar som vem som helst.” Det skriver en nöjd kund hos Aleris Rehab Älvsjö och tackar för det fina engagemanget och proffsiga omhändertagandet hon fick av sin fysioterapeut André. Läs hela hennes brev till enhetschefen på Aleris Rehab Älvsjö;

Hej Anna,

Sedan en längre tid har jag träffat en av dina sjukgymnaster på grund av att jag för lite över tre år sedan fick ont i axeln och sedan dess har mitt liv varit ett helvete. Jag vet inte varför jag fick ont, jag ramlade inte eller slog i axeln på något sätt, ändå har den plågat mig ständigt, både natt och dag.

Jag vandrade runt i vården under en tid och fick intrycket av att ingen egentligen brydde sig. Min dåvarande husläkare undersökte mig inte ens utan jag blev bara skickad vidare och när varken röntgen eller magnetröntgen visade någon skada tappade han intresset och sa att "gymnastik kan fungera, eventuellt."

Nu har jag suttit och räknat igenom kvitton och tittat igenom min kalender och kan konstatera att jag har varit hos fem sjukgymnaster, två naprapater, tre kiropraktorer, två ortopeder, en psykolog, en kurator och en smärtklinik. Jag fick intrycket av att ingen brydde sig särskilt och majoriteten av dem sa att jag skulle lära mig att leva med smärtan, något jag vägrade! Jag har även träffat en osteopat, en zonterapeut, en kinesiolog, en akupunktör och i ett desperat försök, en fransk healer som tydligen pratade med andar. Jag har ätit mer kraftigt smärtstillande, muskelavslappnande, antiinflammatoriskt och antidepressivt än vad någon ska behöva göra under en hel livstid.

Sedan, förra våren, träffade jag André.

Första gången vi träffades så satt jag nog mest och grät över min situation och att allt gjorde så ont. Vi hade ett långt samtal om min vårdhistoria och han var nog den som pratade mest innan jag blev undersökt. Då trodde jag att det berodde på att jag var så ledsen och att han ville lugna mig, men jag tror nu i efterhand att så inte var fallet. Han frågade om alla möjliga saker och han verkade genuint intresserad av mina svar. Undersökningen kändes extremt detaljerad och han tog ordentligt med tid på sig, något som ingen annan egentligen hade gjort.

När jag på besöket gråtandes sa att jag kanske måste lyssna på de andra och lära mig att leva med smärtan så skakade han på huvudet och bad mig lita på honom. Efter en enda behandling mådde jag betydligt bättre än vad jag någonsin gjort sedan min hemska smärta började och hoppet tändes igen.

André verkade inte vara imponerad av min medicinlista utan ringde och pratade med två av mina läkare inför mitt andra besök och förklarade då att min dåvarande husläkare kommer ringa upp dig och prata igenom din medicinering. Läkaren var märkbart tagen när han mycket snabbt ringde upp mig då han konstaterade att jag "inte fick" äta mer antiinflammatoriskt och han bad till och med om ursäkt för att han inte ringt mig tidigare och tagit bort medicinen som jag stått på i över 1,5 år.

Läkaren hade också remitterat mig tillbaka till min psykologkontakt som André också ringt och haft ett samtal med och kort därefter började jag trappa ned på mina antidepressiva tabletter. André fortsatte att behandla mig och vi tränade i timmar och jag märkte för var gång hur jag blev bättre. Min smärta minskade och jag kände mig mer stark i axeln. Jag gruvade mig inte en sekund över den timslånga pendlingen till och från Älvsjö, till er klinik.

Andrés intresse för mig verkade helt genuint, även om jag förstår att han precis som alla andra arbetar för sin lön. Han brydde sig så pass att han tog kontakt med min husläkare, min ortoped och min psykolog som alla verkade lyssna på honom och följa hans order.

Jag har tidigare idag haft min sista telefonuppföljning med André och jag har nu inte haft ont alls i axeln på över 7 månader! Jag har gått från att ha varit en smärtpåverkad, tråkig, ensam, deprimerad, sjukskriven kärring till att nu vara en pigg 28-åring fylld av energi som dejtar, tränar och arbetar som vem som helst.

Just nu är jag på väg till Arlanda och ska åka utomlands för första gången på tre och ett halvt år med mina tjejkompisar som jag aldrig träffade förut och tänker att jag aldrig hade kunnat göra det utan min fantastiska sjukgymnast, även fast han själv skulle säga något klyschigt som att det är jag själv som har sett till att jag är bra.

Jag vet inte riktigt varför jag skriver till dig, men det känns otroligt lättande att få skriva av sig lite och att jag förhoppningsvis belyser vilken fantastisk professionell och trevlig kille du har som anställd. Jag brukar säga till Andre att alla kan vi behöva våra komplimanger ibland, han brukar mest rodna när jag berättar hur viktig han har varit. Jag ser hur mycket han trivs hos er när jag träffar honom. Jag är som du förstår en mycket nöjd kund och kommer absolut tillbaka, även fast jag inte hoppas det, om jag skulle få några andra problem.

Förlåt för min långa text och om den på något sätt var opassande, men jag kände ett enormt behov att få skriva av mig innan jag boardar mitt plan och mot mitt nya liv!

Med vänliga hälsningar,

Kund hos Aleris Rehab Älvsjö

Till toppen av sidan