Alexandra Stirban

Biomedicinsk analytiker med klinisk kemi, Medicinsk Diagnostik, Aleris Medilab

Varför har du valt att bli BMA och vad är ditt specialområde?

- Jag har valt att bli BMA för att det är ett praktiskt och intressant arbete där jag hjälper andra. Det är samtidigt brett och du kan jobba inom flera olika områden. Jag blev inspirerad under gymnasiet när vi var på en yrkes-inspirationsdag. Jag fastnade för "detektivarbetet" bakom provsvaren. På Aleris Medilab har alla sitt eget ansvarsinstrument där mitt är elektrofores eller proteinanalys, där urin och blodserum analyseras. Jag analyserar proteinerna och får fram en gel som jag sedan lämnar till allmänkemiläkaren som jobbar på labbet. Han bedömer sedan gelen visuellt och ger sin bedömning i text vidare till kunden.

Hur ser en dag ut för dig på jobbet?

- Jag jobbar med allmänkemi på Aleris Medilab där vi arbetar med laboratoriemedicinska tjänster inom klinisk kemi, immunologi, mikrobiologi samt patologi/cytologi. Här har vi ett roterande schema som gör att ingen dag är den andra lik. Idag jobbade jag med hematologi och igår med urinanalys. Detta gör det till ett roligt och varierande arbete.

Vad ser du som den viktigaste uppgiften och största utmaningen med ditt jobb?

- Det känns viktigt att hjälpa patienter till ett säkert provsvar genom analys. Vi har en viktig funktion eftersom vi fungerar som en mellanhand mellan patient och läkare. Det är många prover och instrument att hålla koll på under stress, på samma gång. Kunden är mån om att få sitt provsvar och detta gör jobbet som BMA både utmanande och kul.

Till toppen av sidan