Kristina Rosén

Föreståndare, Aleris Ensamkommande Rosengård

Efter en mycket intensiv höst, med extremt många ensamkommande barn kände Kristina Rosén, föreståndare på Aleris Ensamkommande Rosengård, att hon ville fortsätta arbeta med flyktingproblematiken. 

”Det brutala uppvaknandet lämnade mig med känslan av att vilja hjälpa mer. Tanken på en resa till de grekiska öarna började gro.”

Redan under valborgshelgen 2015 noterade personalen på Aleris Ensamkommande Rosengård en stadig ökning av antalet asylsökande ensamkommande barn och ungdomar i stort behov av omsorg. I september stod Malmö Stad inför den stora utmaningen att ta emot cirka 400 ensamkommande barn dagligen och Aleris personal från ensamkommande enheter i Malmö och Göteborg men även från Målet arbetade hårt, stundtals dygnet runt, för att möta de akuta behov som uppstått och för att säkra trivsel och trygghet för de flyende barnen och ungdomarna.

När trycket på transitboendet i Malmö började släppa i början av december lämnade höstens upplevelser en stark känsla av att vilja hjälpa mer. Många olika tankar började snurra i Kristinas huvud. Med stärkt självförtroende som aktörer inom ensamkommande och en stark känsla av att Aleris skulle kunna bidra mer tog Kristina kontakt med en nystartad svensk frivilligorganisation på Moria Refugee Camp i Lesbos, Grekland. Hon ansökte om att få åka dit för att med sina erfarenheter kunna bidra men också för att lära sig mer och ta med sig nya erfarenheter hem.

Aleris Stöd och boende Unga fick höra om Kristinas planer och beslöt att stödja hennes initiativ genom att betala för biljetten och låta henne göra det på arbetstid. I gengäld får de ta del av Kristinas erfarenheter och tankar i en rapport om hur arbetet i lägret förlöpte.

Kristina berättar:

Moria Flyktingläger
Moria Camp, som egentligen är ett fängelse, ligger cirka sju kilometer från kusten, mitt i det böljande olivträdtäckta landskapet. Det är en plats dit migranter från jordens alla hörn och som överlevt det Egeiska havets vågor måste ta sig för att registrera sig. Ingen kan lämna Lesbos eller de övriga öarna med reguljära medel (flyg och färja) utan att uppvisa giltiga resehandlingar eller ett registreringsbevis.

- Under min vecka där kom den franska inrikesministern på besök och under veckorna som gått har även den grekiska inrikesministern och andra digniteter varit på besök, berättar Kristina.

Sängar Lesbos Lesbos madrasser

- Det var en mycket intressant erfarenhet, fortsätter Kristina. Strax innan den franske inrikesministerns besök kördes plötsligen en massa nya fräscha baracker in på området. Dels var det sovbaracker och dels, vad vi kunde anta, hygienbaracker. Alla vi volontärer tillkallades för att städa ur det tält där männen sov huller om buller på smutsiga liggunderlag direkt på tältgolvet. Vi monterade upp fina våningssängar i långa rader och miljön i tältet förbättrades dramatiskt med respekt för såväl personlig hygien som integritet. Strax innan ministern anlände kom ett antal busslaster med journalister och fotografer från hela Europa för att rapportera om besöket. Men när besöket var över och alla hade åkt monterades sängarna ner igen..................

Tina Rosen och barn

 

 

 

 

 

Läs hela Kristinas rapport med reflektioner över arbetet i lägret på Lesbos och om hennes tankar kring volontärskap kontra professionalitet i det frivillighetsarbete som pågår runt om i södra Europa. I rapporten finner du fler bilder från lägret på Lesbos.

- Det var en mycket intressant erfarenhet, fortsätter Kristina. Strax innan den franske inrikesministerns besök kördes plötsligen en massa nya fräscha baracker in på området. Dels var det sovbaracker och dels, vad vi kunde anta, hygienbaracker. Alla vi volontärer tillkallades för att städa ur det tält där männen sov huller om buller på smutsiga liggunderlag direkt på tältgolvet. Vi monterade upp fina våningssängar i långa rader och miljön i tältet förbättrades dramatiskt med respekt för såväl personlig hygien som integritet. Strax innan ministern anlände kom ett antal busslaster med journalister och fotografer från hela Europa för att rapportera om besöket. Men när besöket var över och alla hade åkt monterades sängarna ner igen

Campview Lesbos

Kajplats Lesbos

Tina Rosen

Till toppen av sidan