Aleris i topp när Sveriges bästa sjukhus rankas

Aleris Specialistvård Motala och Aleris Specialistvård Bollnäs hamnar åter i topp när Dagens Medicin rankar landets sjukhus. I kategorin Bästa mindre sjukhus hamnar de på en andra respektive fjärde plats.

Båda sjukhusen har rankats högt flera år i rad, men i år klättrar de ännu en placering, vilket visar på en fortsatt positiv utveckling. Lasarettet i Motala, där Aleris driver ungefär hälften av verksamheten och Region Östergötland resterande del, tog brons både 2012 och 2014, för att i år hamna på en hedervärd silverplats.

- Placeringen visar att vi är på fortsatt rätt väg. Vi har tagit vara på det som fungerar bra samtidigt som vi bedriver ett ständigt förbättringsarbete. Allt för att våra patienter ska få bästa möjliga vård med hög medicinsk kvalitet, säger Kerstin Davidsson, verksamhetschef, Aleris Specialistvård Motala.

Kort väntan och få överbeläggningar avgörande

Dagens Medicins rankning bygger på en sammanvägning av en mängd statistik kring exempelvis medicinsk kvalitet, vårdplatsläge, hygienrutiner och patientnöjdhet. I medicinsk kvalitet hamnar Aleris Specialistvård Motala på fjärde plats, men kompenserar detta med kortare väntetider och färre överbeläggningar än konkurrenterna.

- Vi utvecklar ständigt vår medicinska kvalitet, vi har exempelvis startat ett snabbspår för höftfrakturer. Nyckelfaktorn är ett nära och bra samarbete med Region Östergötland. Det är en sak att mäta, men genom att vi ständigt analyserar resultaten kan vi fortsätta utvecklas, säger Kerstin Davidsson.

Fortsatt framgång för Bollnäs sjukhus

För Bollnäs sjukhus är det här en i raden av utmärkelser, senast i februari hamnade sjukhuset på tredje plats när kvalitetsregistret Swedeheart rankade Sveriges bästa hjärtsjukvård.

-  Återigen har våra medarbetares höga kompetens och målmedvetenhet gett effekt. Alla som arbetar på Bollnäs sjukhus arbetar ständigt för att förbättra vården för våra patienter, vilket dessa placeringar är ett kvitto på, säger Elisabeth Winsjansen, sjukhuschef, Aleris Specialistvård Bollnäs.

Karin Kaloczy, chef för Aleris division sjukvård i Sverige, ser framgångarna för de båda sjukhusen som ett resultat av Aleris långsiktiga strategi i att bedriva sjukvård i samverkan med de offentliga uppdragsgivarna.

- I såväl Östergötland som Gävleborg har vi ett nära och förtroendefullt samarbete med regionerna både bland tjänstemän och bland politiker. Vi hjälps åt att lösa de problem som uppstår i det dagliga samtidigt som vi lägger grunden för att hantera sjukvårdens utmaningar på sikt, som begränsade ekonomiska resurser och det ständiga behovet av utveckling. Tillsammans skapar det hög kvalitet för patienterna, säger Karin Kaloczy.

Ta del av Dagens Medicins topplista över Sveriges bästa sjukhus 2015.

För ytterligare information, kontakta:

Kerstin Davidsson, verksamhetschef, Aleris Specialistvård Motala, + 46 703-90 09 52
Elisabeth Winsjansen, sjukhuschef, Aleris Specialistvård Bollnäs, + 46 707-66 35 09
Henrik Kennedy, kommunikationschef Aleris Sverige, + 46 706-82 71 23

Till toppen av sidan