Barncentrum får utmärkelsen Årets initiativ

Med sitt unika arbetssätt har Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala lyckats hjälpa sjuka barn som annars riskerar att falla mellan stolarna. Det konstaterar tidningen Dagens Medicin och tilldelar mottagningen utmärkelsen "Årets initiativ".

Aleris Barncentrum & Vårdcentral har sedan starten 2011 haft ett tydligt fokus – barnfamiljer, och då speciellt familjer med barn som har kroniska sjukdomar eller andra särskilda behov. Helhetssynen på familjen har snabbt vunnit uppskattning. Barncentrum har i dag 5 800 listade personer, varav ett antal har valt mottagningen trots att de bor långt ifrån den.

Årets initiativ

Tidningen Dagens Medicin tilldelar nu Aleris Barncentrum & Vårdcentral utmärkelsen "Årets initiativ", som går till verksamheter i sjukvården som visat prov på nytänkande och där man satt patienten i centrum. Juryns motivering lyder:

"Med totalansvar för patienten och prestigelöst samarbete mellan alla personalkategorier som ledstjärnor har pristagarna lyckats förverkliga sin ambition att skapa ett alternativ som ger trygg och god vård till familjer med barn med kroniska sjukdomar och andra särskilda behov. En verksamhet som lyckas fylla gapet mellan primär- och specialistvård för sjuka barn."

– Vi är oerhört glada och stolta över utmärkelsen. Den är en viktig sporre för oss på Barncentrum att fortsätta utveckla oss så att vi hela tiden finns där med rätt vård och hjälp för våra patienter, säger Fredrik Cederblad, läkare och verksamhetschef för Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala.

Patienten alltid i centrum

Stanley Brodén, koncernchef för Aleris, ser utmärkelsen som ett kvitto på att Aleris långsiktiga arbete för en vård av högsta kvalitet där patienten alltid står i centrum bär frukt.

– I svensk sjukvård har man historiskt ofta ställt sig frågan: hur ska vi få patienterna att passa in i vår organisation? På Aleris Barncentrum & Vårdcentral har man vänt på det och först sett patienternas behov, för att sedan fråga sig: vad krävs av oss för att vi ska kunna ge barnfamiljer bästa möjliga vård? Det kan låta enkelt, men det kräver nytänkande, säger Stanley Brodén.

Fakta Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Vid Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala finns barnläkare, allmänläkare, BVC-sjuksköterskor, sjuksköterskor, sjukgymnaster, dietist, psykolog, sekreterare, laboratorie-personal, barnkirurg och hudläkare. Mottagningen driver bland annat ett projekt med syfte att underlätta för barn med autism att besöka primärvården.

Aleris Barncentrum & Vårdcentral arrangerar också föreläsningar kring typiska barnavårdsfrågor, som magont och olycksfall i vardagen, tillsammans med Akademiska barnsjukhuset. Mottagningen är en av 19 primärvårdsenheter som drivs av Aleris.

För ytterligare information kontakta:

  • Fredrik Cederblad, verksamhetschef Aleris Barncentrum Vårdcentral Uppsala, 070-9621385
  • Henrik Kennedy, pressansvarig Aleris, 0706-827123
Till toppen av sidan