Reaktion mot föda

Reaktion på föda är ett rätt komplicerat ämne. Kortfattat är många reaktioner på föda inga allergier, t.ex laktosintolerans och glutenintolerans.

Att barn med eksem reagerar i huden efter att ha ätit tomat är inte heller någon allergi utan en ospecifik överkänslighet mot det röda färgämnet i vissa frukter och grönsaker.

Att vissa personer känner att det kliar i munnen efter intag av äpple, morot, stenfrukter (tex plommon, persika) eller hasselnöt är oftast egentligen inte någon allergi mot dessa födoämnen utan mot björk. Vissa proteiner i livsmedlen liknar björkens och kroppen reagerar.

"Riktiga" allergier är vanligast under första levnadsåren och då främst mot mjölk, vete, ägg, t ex mjölkproteinöverkänslighet. Mekanismerna är likadana även för de andra födoämnena. I något högre åldrar kommer kan man utveckla allergier mot jordnötter (som egentligen är en böna) och trädnötter (dvs valnöt, hasselnöt o.s.v).

Författare: Fredrik Cederblad, barnläkare på Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala

Till toppen av sidan