Hysterektomi

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Det finns flera orsaker till detta, t ex rikliga blödningar, muskelknutor - så kallade myom - eller cancer i livmodern.

Om du ska göra ingreppet i lokalbedövning behöver du ingen särskild förberedelse och du kan gå hem direkt efter operationen. Om du däremot ska få narkos ska du varken äta eller dricka sex timmar innan operationen. Du får information om vilka förberedelser som gäller på ditt mottagningsbesök inför operationen.

Hur går operationen till?

En hysterektomi kan göras på olika sätt, beroende på vilka besvär man har. Antingen görs den genom ett snitt i nedre delen av magen, genom slidan eller med hjälp av titthålskirurgi, så kallad laparoskopi. Operationen tar en till två timmar. Har man ryggbedövning kan man känna att kirurgen håller på med operationen, men det gör inte ont.

Vad händer efter operationen?

Dagen efter operationen får du börja vara uppe. Om du har opererats med så kallad öppen kirurgi kommer du att få stanna kvar på vårdavdelningen några dagar efter operationen, men om du opererats med titthålskirurgi kan du få åka hem redan nästa dag. Räkna med en sjukskrivning på mellan två och sex veckor efter operationen.

Man brukar blöda i två till tre veckor efter operationen. Under den tiden bör man undvika att bada och använda tampong. Det går däremot bra att duscha.

Till toppen av sidan