Hemorrojder

Hemorrojder är åderbråck vid ändtarmen och det är en vanlig men oftast ofarlig åkomma. Man räknar med varannan person över 50 år drabbas av hemorrojder någon gång i livet. Hemorrojder innebär att analkuddarna blir förstorade som i sin tur ger klåda och sveda runt ändtarmsöppningen. Hemorrojderna brukar oftast gå tillbaka av sig själva.

Inre hemorrojder

I analkanalen (nedersta delen av ändtarmen) finns det mycket blodkärl. Vår livsstil och kost gör att vi i västvärlden ofta får problem med att dessa blodkärl blir överfyllda och buktar ut mot slemhinnan. Med tiden kan dessa utbuktningar bli allt större så att de till slut hänger ner mot analöppningen. Då kallar vi dem hemorrojder. Hemorrojderna ger sveda och analklåda och det gör ont när du tömmer ändtarmen. Det kan också komma blod på toalettpappret när du torkar dig. Att det svider beror ofta på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små analsprickor.

Behandling av inre hemorrojder

Tillfälliga besvär av hemorrojder kan behandlas med salva och/eller stolpiller (Xyloproct eller Scheriproct). Om det kommer blod på papperet när du torkar dig eller om hemorrojderna glider ut samband med avföring men åker tillbaka av sig själva går det bra att behandla med gummibandsligatur. Det betyder att man med ett särskilt instrument sätter ett litet gummiband runt hemorrojdens bas. Då stängs blodkärlen av och hemorrojden dör. Efter 7–10 dagar faller hemorrojden av och ibland kommer det då lite blod.

Om hemorrojderna glider ut i samband med avföring och man själv måste peta tillbaka dem så används också gummibandligatur, men proceduren kan behövas upprepas fler gånger för att ge effekt. Om hemorrojderna hänger ut utanför analöppningen och inte går att peta tillbaka krävs en operation i narkos. Detta görs på sjukhus eftersom man kan behöva vara på en vårdavdelning flera dagar efter operationen för smärtbehandling.

Yttre hemorrojder

Nedanför ringmuskeln, där huden börjar, ligger det också en hel del ytliga blodkärl som kan bete sig på samma sätt, d v s börja bukta ut. Då skapas en eller flera hudflikar som hänger ner runt analöppningen. Om flikarna är stora och blodfyllda kallas de yttre hemorrojder. Även om blodkärlen med tiden kan dra ihop sig så är oftast själva hudfliken kvar och ger en del hygieniska problem.

Behandling av yttre hemorrojder

Tillfälliga besvär kan behandlas med salva (Xyloproct eller Scheriproct). ”Tomma” hudflikar, analflikar, kan klippas bort i lokalbedövning. Efter att man klippt bort en flik så bränner man de små blodkärlen i såret så att det inte blöder. Såret lämnas öppet och sys inte. Läkning sker oftast inom en vecka. Om du har många flikar som hänger som en krans runt om analöppningen så går det inte att ta bort dessa, det skulle bli alldeles för mycket ärr som skulle ge nya problem.

När ska du söka vård?

Är det första gången det blöder från ändtarmen ska du söka hjälp för att reda ut orsaken till blödningen. Det finns en risk att det kan vara hemorrojder. Du bör även söka hjälp om du redan tidigare blivit undersökt för små blödningar men blödningarna nu har blivit större eller kommer tätare. Blödningar i ändtarmen kan bero på en allvarlig sjukdom, till exempel ändtarmscancer, så därför är det viktigt att du söker hjälp så fort som möjligt.

Levnadsregler för att undvika hemorrojder:

  • Motion - rör dig mycket
  • Se till att inte bli förstoppad. Ät mat med mycket fibrer som müsli, grovt bröd, bönor, ärtor, potatis, broccoli och blomkål och undvik vitt bröd.
  • Drick gärna lite extra vatten vid måltiden
  • Gå alltid på toaletten när du behöver det

 

Du kan läsa mer om behandling av hemorrojder här

Till toppen av sidan