Räkna ut ditt BMI

BMI, body mass index, är ett sätt att räkna ut hur hälsosam vikt man har. Här kan du själv beräkna ditt BMI och få veta vad Aleris kan hjälpa dig med.

Övervikt och fetma definieras enligt WHO utifrån BMI och visar förhållandet mellan vikt och längd. BMI beräknas genom att man tar en persons vikt och dividerar med längden två gånger.

Beräkna

Ditt BMI-index är: -

 • BMI under 18,5

  Undervikt

  Om du har ett BMI under 18,5 innebär det att dina fettdepåer är små. Då skulle du troligen må bra av att öka något i vikt. Hälsoriskerna vid måttlig undervikt är låga, men om du ligger långt under BMI 18 bör du överväga att söka hjälp. Undervikt går ut över immunförsvaret på så sätt att du får mindre motståndskraft mot sjukdomar.  

  Det behöver inte vara farligt att vara underviktig. Om du alltid har varit nätt, har mycket energi och har släktingar som är smala så kan såklart din låga vikt vara ärftlig och helt naturlig för dig.

  Om du vill ha råd kring detta kan du söka upp en dietist på din närmaste vårdcentral eller via Aleris Rehab.

  Det finns också bra tips för hur du kan öka i vikt bland de allmänna hälsoråden på 1177 Vårdguiden. Läs till exempel Hälsosamma matråd under Mat och näring.

 • BMI 18,5-24,9

  Hälsosam vikt

  Inom detta spann anses du ha en hälsosam vikt som det är bra om du kan behålla. Försök att alltid äta bra mat och att röra på dig så mycket som möjligt. Tänk också på att även om du har ett normalt BMI är det en hälsorisk med stort midjemått. Risken för ohälsa ökar för varje centimeter av midjeomfånget. Det gäller nästan helt oberoende av hur lång man är.

 • BMI 25,0-29,9

  Övervikt

 • Fetma
Till toppen av sidan