Skip to Content

Vårdens hjältar

Möt våra hjältar, de som just nu arbetar i pandemins frontlinje

Arbetsåret 2020 var för all sjukvårdspersonal världen över är ett helt unikt arbetsår och 2021 förde med sig nya utmaningar. Pandemin chockade en hel värld och det fanns ingen kunskap om hur viruset riktigt skulle bete sig. Vårt viktigaste mål under hela pandemin har varit att stötta samhället, våra regioner och myndigheter i den mån vi kan för att hantera en mycket allvarlig situation. I sådana här lägen måste vi alla hjälpas åt. Därför jobbar vi just nu hårt för att se vad vi kan göra när det gäller att ställa våra resurser till förfogande för att avlasta den offentliga vården i största möjliga mån. 

Vi uppmanar alla våra anställda som har rätt kompetens och vill att ta ledigt för att hjälpa till på akutsjukhusen. Flera har redan anmält sig. Läs om en annorlunda jul på intesiven för Carmen när hon kliver in extra på Huddinge sjukhus i jul.

Vi skalar upp inom ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet) för att sjukhusen snabbare ska kunna skriva ut patienter på ett säkert sätt. Kapacitetsökningen gör att ca:25 personer kan skrivas ut från akutsjukhusen och istället få hjälp via ASIH när de tar emot patienter med fortsatt behov av medicinsk behandling som exempelvis syrgas via koncentrator, iv läkemedel och nutrition, rehabilitering och hjälpmedel.

Vi tar över akuta operationer från regionsjukhusen, prioriterar om och skalar upp vår egen operationskapacitet i den mån vi kan genom att förlänga arbetspassen och ställa in mindre akuta operationer. Samtidigt har vi även denna andra våg utökat antalet platser inom geriatriken, där vi redan nu vårdar över 80 covidpatienter. Följ med in på Dalengeriatriken och träffa Stephen och Nataly 

Med denna serie vill vi hylla våra egna hjältar i vården. Människor som har ställt om sin vardag, med allt från obekväm arbetstid till barnpassning, för att kunna hjälpa dig och mig.

Tack för att ni finns!

sverigeflagga viruskoll block.jpg
narakuten-uppsala-aleris-bw.jpg

Aleris sticker på uppdrag av Region Uppsala

Inför den stundande vaccinationen mot covid-19 var Region Uppsala snabba att be om hjälp från privata aktörer. Det ledde till ett samarbete mellan regionen och Uppsala Närakut Aleris. Nu planerar personalen för vaccination i fas fyra.

Läs mer >

Carmen 1080x1080.jpg

Vårdens hjältar: Jul på intensiven för intensivvårdssjuksköterskan Carmen

Carmen på Nacka sjukhus ställer in sin julledighet för att jobba extra på Huddinge sjukhus IVA avdelning.

Träffa Carmen mitt under pågående pandemi >

dalen julhälsning thumn_.jpg

Vårdens Hjältar: För vårdpersonalen blir julen 2020 garanterat inte som vanligt. Stephen och Nataly på Dalengeriatriken ställer in sig på en annorlunda jul.

Julen kommer dock inte bli som vanlig för någon i år. Inte heller på avdelning 41.

Följ med in på Dalengeriatriken >

Dalen_1_thumbnail.jpg

Vårdens hjältar: En andra våg, men mer kunskap och erfarenheter. Vi träffar Stephen & Nataly på Dalengeriatriken.

Under året som gått har Dalens sjukhus behandlat drygt 500 covid-patienter. I våras ställde de om till 80 covid-platser och nu förbereder de sig för den så kallade andra vågen. Vi träffar Enhetschef Stephen och sjuksköterskan Nataly och pratar om hur det är att jobba med äldre, lärdomar från första utbrottet och den nu så kallade andra vågen.

Följ med in på Dalengeriatriken >

handen geriatriken fiskbullar hero.jpg

Vårdens Hjältar: Handengeriatriken

Nu tar smittspridningen fart igen och alla våra enheter ökar sin beredskap. Med lärdomarna från i våras står vi starkt rustade nu. Följ med till Handengeriatriken.

Följ med till Handengeriatriken >

helikopter_block 1100x600.jpg

Vi fångar Jakob mellan två utryckningar

Vårdens hjältar: Jakob Johansson, Chefsläkare på Aleris kliver in på 24 timmarspass på intensivvårdshelikoptern för Akademiska Sjukhuset i Uppsala under påskhelgen.

Följ med till helikopterbasen på Akademiska i Uppsala >

rehab_ mari_daniel_1_1080x1080.jpg

Vårdens hjältar: Mari Ljungqvist & David Nord avlastar hemsjukvården när Aleris Rehab stöttar upp vårdcentraler i Stockholm

David och Marie, enheteschefer på Aleris Rehab i Liljeholmen är först ut att göra ett så kallat utökat uppdrag. Vi följer dem i deras nya vardag hemma hos våra patienter. Avancerad sjukvård i hemmet är en viktig del i att frigöra vårdplatser på akutmottagningarna

Följ med David & Marie >

C_F_blockview.jpg

Vårdens hjältar: Caroline Haegerstrand och Fredrik Hesselvik, Narkosläkare, just nu på Danderyds Sjukhus

Vi möter Caroline och Fredrik som i vanliga fall jobbar 9-17 på Aleris och kliver in på akuten på Danderyds Sjukhus för att avlasta och hjälpa till med Covid-19-patienter. De är båda anestesiläkare och uppmanar alla som kan att hjälpa till, oavsett vårdkunskap så uppskattas ett par extra händer otroligt mycket. Vi träffar dem mitt i omställningen efter sin första dag i Region Stockholms service.

Följ med in på IVA >

karolinsak_mats_hero.jpg

Vårdens hjältar: Mats Lejdhamre anestesisjuksköterska nu på Karolinska Sjukhuset

-Jag sitter inne med en kunskap som behövs och jag kan hjälpa till, säger Mats Lidhamre, narkossjuksköterska på Aleris Operation Sabbatsbergs Sjukhus. Mats Lidhamre är en av de 50 Alerismedarbetare som självklart ställde upp när Region Stockholms hörde av sig om att de behövde hjälp med den akuta vården av Covid-19 patienter.

Hör Mats berätta om sin förändrade vardag >

gipsar thumb.jpg

Vårdens hjältar: En ovanlig dag med sjuksköterskan Johanna på Uppsala Närakut

Sedan Covid-19 pandemin var ett faktum är ingen dag den andra lik på Uppsala närakut. Vi följer med Johanna som rör sig över de olika våningarna och pusslar ihop dagen.

Följ med Johanna in på Uppsala närakut >

handen geriatriken fiskbullar hero.jpg

Vårdens Hjältar: Handengeriatriken

Nu tar smittspridningen fart igen och alla våra enheter ökar sin beredskap. Med lärdomarna från i våras står vi starkt rustade nu. Följ med till Handengeriatriken.

Följ med till Handengeriatriken >

Back to top