Aktiv återhämtning
Det är belagt i forskning att lätt-måttlig fysisk aktivitet har positiv effekt vid stress- och utmattningsrelaterade tillstånd. Ofta nämns även återhämtning i sammanhanget och då som en rekommendation att den fysiska träningen ska avslutas med exempelvis en kort avspänning.
I vår behandlingsinsats Aktiv återhämtning har vi skapat en struktur för att kombinera fysisk aktivitet och återhämtning där båda delarna är styrda och utförs under guidning. Insatsen vänder sig alla som behöver hjälp att hitta balans mellan aktivitet och vila och den är genom sitt upplägg särskilt lämplig för personer med stressrelaterad problematik.
Stress kan definieras som en situation där kraven man ställs inför är större än de tillgängliga resurserna. En obalans uppstår. Stressreaktionen som svarar på den obalansen är en fysisk överlevnadsfunktion som ger fysiologiska effekter. Hormoner och kemikalier frisätts, puls och blodtryck ökar och blodflödet riktas mot de områden som behöver det mest, till exempel musklerna. När den akuta stressfaktorn inte längre föreligger ska vårt tillstånd återgå till det som föregick den stressande situationen. Om detta inte sker blir kroppen kvar i ett stresstillstånd och det finns risk för utmattning om detta tillstånd får råda under en längre period.
För att vårt tillstånd ska återgå till det normala krävs att kroppens aktiveringsnivå sänks. Det är den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet som reglerar detta genom att bland annat puls och blodtryck sänks, nivån av stress-hormoner sjunker och må-bra-hormonet oxytocin ökar. De här fysiologiska processerna leder till återhämtning.
En allt för hård belastning av stress kan försvaga eller blockera återhämtningsprocessen helt genom att hålla stress-systemet aktiverat. För att bryta detta kan det vara nödvändigt att träna återhämtning på ett systematiskt sätt för att lära kroppen och hjärnan att hitta tillbaka till ett normalt tillstånd.
I behandlingsformen Aktiv återhämtning kombineras fysisk aktivitet och återhämtning på ett systematiskt sätt genom att man först genomför ett lätt-måttligt träningspass och därefter tränar återhämtning. Den fysiska aktiviteten kan bestå i till exempel 20 minuters promenad eller cykling på motionscykel. Därefter tränar man återhämtning genom att utföra medveten andning eller muskelavslappning under guidning. Denna del utförs i en specialbyggd bädd som avlastar kroppen maximalt och skapar optimala förutsättningar för att kroppen och hjärnan ska återinlära återhämtningsprocessen. Behandlingen pågår under så lång tid som behövs för att befästa återhämtnings-tillståndet och hur det uppnås.