Remisser röntgen, elektroniska remisser, bilder
Här kan du som remittent ladda ner vår röntgenremiss (redigerbar pdf).
Kartläggning av urinvägskomplikationer i en regional prevalensgrupp av ryggmärgsskadade för att kunna utveckla bättre uppföljning och behandlingsmetoder.
1. Inventering av urinvägskomplikationer i prevalensgruppen; en deskriptiv tvärsnittsstudie
2. Urinvägsinfektioner (UVI) i den regionala prevalensgruppen; frekvens, riskfaktorer, behandlingsstrategier
3. Relationen mellan urodynamiska undersökningsfynd och symtomgivande infektioner samt njurfunktionspåverkan
4. Urolog-kirurgiska interventioner hos ryggmärgsskadade i en regional prevalensgrupp, indikationer, resultat, uppföljning
Traumatisk ryggmärgsskada drabbar cirka 200 personer/år i Sverige och i Stockholms län bor drygt 600 personer med denna diagnos. Ryggmärgsskada innebär ändrad funktion i flera organsystem med risk för hälsoproblem som påverkar dagligt liv. Till de mest frekventa hör urinvägskomplikationer. Kunskapen om urinvägskomplikationer bygger fortfarande till stor del på selekterade patienter som behandlats inneliggande på sjukhuskliniker. Det finns stora kunskapsluckor om basala skeenden i urinvägarna efter skada och om riskfaktorer för infektioner och andra komplikationer. Den kontinuerliga uppföljningen vid Spinalismottagningen ger dock möjlighet till ökad kunskap genom arbete med en nära nog fullständig regional prevalensgrupp.
I projektet har vi kartlagt urinvägarnas funktion och komplikationer i hela prevalensgruppen med utgångspunkt från befintliga nationella och regionala vårdprogram för årskontroll. Data har samlats in via patientenkäter, blodprover, urinprov, radiologi och urodynamiska undersökningar till en databas med omfattande objektiva och patientrapporterade värden.
Resultaten från de fyra delprojekten avses ligga till grund för utveckling av uppföljningsprogrammet för neurogen blåsrubbning efter ryggmärgsskada; för nya behandlingsstrategier för prevention och behandling av urinvägsinfektioner; samt till ett nytt program för tänkbara urologiska interventioner och operationer.
Halvtidskontroll genomfördes juni 2017 med resultat från de två första delprojekten.
De två första delprojekten har publicerats under 2019 och 2020, se nedan.
Inventeringsstudien visade att patientgruppen i stort har en stabil situation, men tecken till påverkad njurfunktion fanns hos 25 %, vanligare vid hög skadenivå och mer omfattande skada.
Femtiotre procent rapporterade själva att de inte hade komplikationer från urinvägarna under föregående år, medan 47 % hade minst ett sådant problem. UVI var vanligaste komplikation och rapporterades av 44 %. Medelvärdet för antal infektioner var 3,5. Blåstömning med spontan miktion visade minsta frekvens infektioner, medan RIK och kvarkateter visade högsta frekvens. Fem procent hade vårdats på sjukhus för UVI med hög feber, framför allt personer med kvarkateter eller urostomi.
Bakterier i urinen var vanligt vid årskontrollen, men endast några få patienter hade samtidiga infektionssymtom.
Vanligaste tecken på UVI var illaluktande och grumlig urin, sjukdomskänsla och ökad spasticitet. Det är viktigt att sprida kunskap om symtomen i denna patientgrupp, men också att utarbeta bättre behandlingsstrategier för att undvika ineffektiva antibiotikakurer som kan leda till ökad bakteriell resistensutveckling.
Delprojekt 3 har fokus på urodynamisk uppföljning, utveckling av den neurogena blåsfunktionsrubbningen över tid efter ryggmärgsskada, kartläggning av urodynamiska riskfaktorer för påverkan på njurfunktionen och för återkommande urinvägsinfektioner samt hur dessa riskfaktorer kan minimeras.
Urologidagarna 2012, Örebro, muntlig presentation
Urologidagarna 2013, Linköping, muntlig presentation
NoSCoS 2013, Helsinki, muntlig presentation
Med Dr. idrottsmedicin, Specialist i ortopedi/artroskopisk kirurgi.
OS-läkare och läkare Good to Great Tennis Academy.
Aleris Sports Medicine & Ortopedi Sabbatsberg
Specialist i ortopedi/artroskopisk kirurgi, lagläkare AIK hockey
Aleris Sports Medicine & Ortopedi Sabbatsberg
Specialist i ortopedi/artroskopisk kirurgi
Aleris Sports Medicine & Ortopedi Sabbatsberg och Aleris Elisabethsjukhuset
Specialist i ortopedi och allmänkirurgi
Aleris Sports Medicine & Ortopedi Sabbatsberg
Här kan du som remittent ladda ner vår röntgenremiss (redigerbar pdf).
Jeanette är 59 år gammal, 165 cm lång och gjorde en Gastric Sleeve hos Aleris Obesitas Stockholm i mars 2018.
Jag bestämde mig att göra en gastric sleeve i samband med att jag ”gick in i väggen”. Idag väger jag 78 kg och har fått tillbaka lusten att träna. Mitt mål är att springa ett halvmarathon i april.
Detta är det absolut bästa jag gjort och det är värt varenda krona. Jag har inte längre ont i ryggen på morgnarna när jag vaknar, jag har mer ork och energi att leka med barnen, jag rör mig lättare och om man får lov att vara fåfäng så är jag snyggare!
Det händer ofta att andra vårdaktörer hör av sig till oss och vill ha hjälp när de behöver tillfällig förstärkning. Senast i ropet är Karolinska där problemen med deras sterilcentral gör att operationer ställs in och flyttas fram då instrument inte kunnat levereras.
Folkhälsomyndigheten uppmanar alla gravida att vara extra försiktiga nu i influensa- och pandemitider. Hur och när gravida kommer att prioriteras för covidvaccinet är ännu inte klart. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att vaccinera sig mot influensan som en extra försiktighetsåtgärd. Vi har vaccin kvar på flera av våra mottagningar och lediga tider för influensavaccination. Välkommen.
Födelsemärken, leverfläckar, pigmentfläckar
Nya pigmentfläckar på huden eller pigmentfläckar som förändras på något sätt bör du undersöka. Hudförändringen kan vara hudcancer. Det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och de är vanligare ju äldre man blir. Du får oftast betala själv om du vill ta bort en pigmentförändring på huden.
Så påverkas du av att Stockholm ställer in icke akut vård