Rehab, sol och långa sandstränder
Att få resa till Florida innebär ett unikt träningsmoment för många nyskadade personer. För en vecka sen kom ett solbränt gäng hem från Florida. Helen Rönnegard är en av dem som har varit med ända sen Floridakurserna startade 1990.

Omgivningen är en viktig framgångsfaktor när det gäller hälsa, träning och motivation. Det varma klimatet och ett rikt utbud av idrotts- och kulturaktiviteter ger en inspirerande miljö. I år åkte 19 deltagare dit. De åker till sol, bad och långa sandstränder.
Strax utanför hotellet finns det en lång strandpromenad.
"Vi cyklar hela beachen bort, med husen på ena sidan och stranden och havet på andra", säger Helen och längtar drömmande bort.
Det är en stor procedur att hålla reda på både packning och deltagare. Efter attentatet på World Trade center 2001 blev det dessutom avsevärt strängare att flyga.
"Vi hade med oss 21 rullstolar, 3 stora handcyklar, 3 toastolar på hjul, duschateraljer och 6 jättestora resväskor på hjul, med allt möjligt material som boxhandskar, bollar, kryckor, vårdprylar etc", säger Helen. "Plus att alla har med sig sitt eget bagage", tillägger hon och skrattar.
De flesta av deltagarna har en förvärvad ryggmärgsskada, men även personer med ortopediska skador som t.ex. amputation och andra diagnoser kommer också för maximal träning. Många brukar oroar sig för hur det ska gå att sitta så lång tid på flyget och hur det ska fungera under resan.
"Vi har god rutin vi det här laget då vi gjort resorna i många år. Vi vet vad som krävs. Det går oftast väldigt bra på flyget, men man måste sitta på en bra dyna och avlasta. Det finns en smal pirra på planet så att man kan ta sig till toaletten. När man har åkt på den här resan brukar man oftast känna sig mer lugn inför kommande resor", säger Helen.
Träningen börjar kl. 07.00 på morgonen med en morgonpromenad längsmed stranden och därefter ett träningspass på gymmet.
"Det är jättevackert att se solen gå upp på morgonen och när vi är tillbaka är det ljust", säger hon med ett nöjt leende.
Sedan fortsätter de med träningen och har två pass till, ett tvåtimmarspass på förmiddagen och ett entimmarspass på eftermiddagen.
"I år hade vi mindre träningsgrupper som var mer teknikbetonat som t.ex. gåträning i basäng, på stranden eller på utomhusgymmet. På eftermiddagarna tränade alla tillsammans med t.ex stationsgympa, workout, fläskboll och rullstolrugby", säger Helen.
Med havet runt hörnet får deltagarna även chansen att komma ut i vattnet och för många är det första gången.
"Det finns en stol, som vi döpte till månlandaren i fjol, och med den kan man rulla i sanden. Sedan har vi ju även poolen man kan träna i", säger hon.
Man tränar i två till tre dagars intervaller med en dag ledigt emellanåt.
"Då får deltagarna välja om de vill vara helt lediga och slappa eller om de vill följa med på olika utflykter. Vi åkte bl.a till ett stort shoppingcenter som heter Sawgrass, ett av världens största! Sen åkte vi till Miami förstås och gick på beachen och besökte Miami Sea-aquarium för att se den stora späckhuggaren", säger Helen.
Gruppsamvaron stärker självförtroendet och träningsmotivationen. Helen slutar aldrig förvånas av de framsteg deltagarna gör på endast två veckor av träning.
"Vi kör omkring i stora vanar, likt alla amerikaner. De är höga och svåra att förflytta sig upp till, men mot slutet klarar många av det och man märker hur en sådan sak stärker självförtroendet", avslutar Helen med brinnande engagemang i ögonen.
Text: Yasmin Jungestedt