Press

Eftersom Aleris Barncentrum & Vårdcentral Uppsala är den första verksamheten i sitt slag i Sverige har det varit ett relativt stort intresse i media. Här ett axplock:

Mätningar av pälsdjurs- och kvalsterallergen i hem och skola har dubblerats på tre år. Med rätt åtgärder och skydd kan de allergiska besvären försvinna säger Fredrik Cederblad, barnallergiläkare i Uppsala. Läs mer i pressmeddelande, 20 augusti 2018.

Som barnläkare har Fredrik Cederblad upplevt att kunskapen om kroppen minskat bland barn och familjer. Nu gör han sitt för att höja kunskapsnivån - i SVT:s nya barnprogram Maskinen Kroppen. Läs mer i Dagens Medicin, 28 september 2017 och i UNT, 9 oktober 2017.

Fredrik Cederblad, specialist inom barnallergier, förklarar hur barn drabbas av pollenallergi, Aftonbladet 24 maj 2017

Inlägg i sjukvårdsdebatten december 2015. Dela gärna artikeln om ni håller med.

Mariko Yoshinaga är ST-läkare i allmänmedicin. Under sin placering hos oss i december 2015 fick hon en stark upplevelse som hon skriver om i läkartidningen. Läs den, det är svårt att inte få tårar i ögonen!

Jennie Malmberg är inte bara en jättekompetent barnmorska och chef för vår Barnmorskemottagning/MVC utan tog i juni 2015 också SM-Guld i triathlon!

I november 2014 blev vi ombedda att presentera verksamheten och ideerna som legat bakom den på Privatvårdsdagen.

Reportage om barn med smärta och den forskning, lett av Sara Holm,  som våra sjukgymnaster/fysioterapeuter deltagit i, oktober 2013.

Det största som hittills hänt oss är när vi i maj 2013 tilldelades utmärkelsen Årets Initiativ av tidningen Dagens Medicin. Detta uppmärksammades med ett inslag i TVs ABC-nyheterna, i lokalradion P4, Uppsalatidningen, Dagens medicin och med en stor artikel i UNT.

Läkemedelskommiten i Uppsala (där Fredrik Cederblad är terapiområdesexpert inom barnmedicin) presenterade våren 2013 den nya listan "Rekommenderade läkemedel för barn" som denna gång även antagits av alla 7 landstingen i Uppsala-Örebro regionen. 

Fredrik intervjuas i UNT, 28 april 2013.

När vårdvalet började införas i Sverige var ett av de främsta motiven att det skulle driva utvecklingen mot vårdcentraler specialiserade på vissa grupper (t ex äldre eller barnfamiljer). Konkurrensverket har gjort en utredning som visar att så blev det inte. Där anges Barncentrum (inte med namn dock) som ett av de ytterst få undantagen. Detta föranledde i sin tur den branchledande medicinnyhetstidningen Dagens Medicin att hösten 2012 göra ett stort reportage om oss. 

Vår duktiga medarbetare Maria Cederblad är inte endast sjuksköterska utan också doktorand vid Uppsala Universitet där hon forskar om Enures (Sängvätning). I maj 2012 vann hon pris för bästa sjuksköterskeforskning vid den ledande kongressen för barnurologi ESPU som hölls i Zürich. Det uppmärksammades bland annat på institutionens och universitetets hemsidor och tidning, samt i vårdförbundets tidskrift.

Våren 2012 startade vi Autismprojektet. Bakgrunden är att vi kontaktades av Autism och Aspergerföreningen i Uppsala pga att många föräldrar upplevde att "vardagssjukvården" för barn med autism av olika skäl fungerade dåligt. Projektet, som nu har permanentats, har fått uppmärksamhet även nationellt via föreningens centralorganisation och vi har haft studiebesök från Stockholm och Malmö där man funderat på att kopiera hela eller delar av konceptet. UNT skriver om projektet. 

Det enda lite kritiska medieinslaget hittills är från P4 Upplandsnytt i oktober 2011. Det gäller att Barncentrum ligger i relativt välbärgade Luthagen och inte i Gottsunda. Se gärna kommentaren under vilket vi helt håller med om. I praktiken har det också visat sig att Gottsunda är den stadsdel där vi  räknat till befolkningsmängden har flest listade från.

Vi öppnar mottagningen, reportage i UNT, september 2011.