Skip to Content

Långtidsregistrering av blodtryck

Blodtryck som mäts på en mottagning kan bli missvisande. Ett bättre sätt att få en rättvisande bild av blodtrycket är att mäta det under ett dygn. Mätningen sker med en utrustning som du får låna hem.

Högt blodtryck, hypertoni, är en av våra vanligaste folksjukdomar. Långtidsregistrering av blodtrycket ger information om hur det varierar under dygnet. Man får veta sitt högsta och lägsta blodtryck och medelvärdet av trycken.

Om 24-timmars-blodtrycksmätning

Före
Du kommer till mottagningen där du först får vila en stund. Blodtrycket mäts i båda överarmarna. Sedan kopplas den utrustning på som du ska bära under ett dygn.

Utrustningen består av en blodtrycksmanschett som fästs på överarmen och en dosa som bärs i en axelremsväska eller i ett bälte runt midjan. Undvik kläder med snäva armar.

Under
Under mätningen får du leva i stort sett normalt, men du får inte duscha. Mätaren registrerar automatiskt och regelbundet ditt blodtryck. Vid registreringen låter (surrar) apparaten.

I ett protokoll, som du får på mottagningen, skriver du in klockslag för sänggående, uppstigning och andra aktiviteter som du gör under dygnet. Du ska också notera om du får särskilda besvär som till exempel yrsel.

Efter
Dagen efter registrering ska du komma tillbaka till mottagningen. Blodtrycksmätaren stängs av och plockas bort. Resultatet av undersökningen får du senare av din undersökande läkare.Back to top