Skip to Content

Närlaboratorier/ provtagningsenheter

På Aleris Medilabs närlaboratorier erbjuder vi snabb och patientnära laboratoriemedicinsk diagnostik. Aleris Medilab har tolv närlaboratorier i Stockholmsområdet och ett i Uppsala. Dit kan du som patient komma för provtagning utan tidsbeställning.

 

Vi utför olika sorters provtagningar, belastningar och analyser enligt remittentens önskemål och beställning.

Samtliga analyser som utförs på närlaboratorierna analyseras i samband med provtagningen och besvaras efter utförd analys samma dag. Analyser som till exempel CRP, Strep-A, Glukos och Hb prioriteras alltid.

Du kan välja det närlaboratorium som passar dig bäst. Här på sidan kan du ladda ner en pdf-fil med kontaktuppgifter och öppettider, med reservation för eventuella ändringar under sommarmånaderna då några närlaboratorier kan ha lunchstängt och kortare öppettider.

Observera att endast närlaboratorierna på Sophiahemmet, Sabbatsberg och i Uppsala kan ta emot kontant betalning då patienten själv ska betala sin provtagning och analyskostnader.

Det måste alltid finnas medicinskt ansvarig läkare för varje beställning av provtagning även när patienten betalar själv.
För alla mikrobiologiska prov måste dessutom läkaren vara verksam i Sverige.
Detta gäller även vid provtagning inför IVF, visum eller intyg.
Svaret på mikrobiologiska analyser går till den beställande, medicinskt ansvariga, läkaren som ansvarar för journalföring och ev uppföljning av patienten. Inga provsvar på mikrobiologiska analyser lämnas direkt till patienten.

Provtagning för drogtest i urin utförs vid närlaboratorierna i Uppsala och på Sophiahemmet.

Närlaboratorier som utför provtagning för TBC-screening med IGRA-test inom Aleris Medilab är: Märsta, Sabbatsberg, Täby Centrum Doktorn och Vällingby.

Glöm inte att ta med legitimation och remiss eller provtagningsunderlag.Back to top