Dietist
Dietisten erbjuder nutritionsbehandling vid sjukdomar i mag- och tarmkanalen.
• Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), ulcerös kolit och Morbus Crohns sjukdom
• Irritable bowel syndrome (IBS) och andra motilitetsrubbningar
• Glutenöverkänslighet (Celiaki)
• Leversjukdomar
Mb Crohn och Ulcerös kolit
Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) är kroniska sjukdomar. De vanligaste är Ulcerös kolit och Morbus Crohn. Problem med nutritionen förekommer ofta och beror på var i tarmen inflammationen sitter, hur utbredd sjukdomen är, hur ofta sjukdomen är aktiv, om patienten är opererad eller har förträngningar i tarmen.
Undernäring och specifika näringsbrister förekommer ofta vid Morbus Crohn. Men kan även förekomma vid långvariga skov vid Ulcerös kolit. Undernäring kan bero på för litet intag av mat, minskad aptit, illamående, diarréer som ökar förluster av näringsämnen från tarmen, smärta och påverkan av läkemedel.
Nutritionsbehandling kan innehålla:
• Kost enligt svenska näringsrekommendationer när sjukdomen är i en lugn fas
• Råd och näringstillskott för att förebygga och behandla undernäring
• Råd för lindring av symtom som diarré och smärta.
• Rådgivning vid inflammation/ förträngning i tarmen
Irritable bowel syndrome (IBS)
IBS är en kronisk sjukdom som präglas av perioder av smärta/obehag i buken i kombination med diarré eller förstoppning och drabbar 10-15% av befolkningen
Resultat från studier visar att 9 av 10 personer med IBS upplever att vissa livsmedel ger symtom i mag- och tarmkanalen. Huvuddelen av patienterna har provat att utesluta olika födoämnen ur sin kost. Detta kan leda till ensidigt kostintag.
På Gastromottagningen City arbetar idag en dietist. Behandlingen kommer bedrivas i gruppform i IBS-skola, kostbehandling i grupp och vid behov individuella besök hos dietisten.
Nutritionsbehandling syftar bland annat till att:
• Förbättra måltidsfördelningen och portionsstorlekar
• Minska symtom som uppblåsthet, gasbildning och lös avföring
• Utöka antalet livsmedel i patientens kost för en fullvärdig kost
Behandling med låg FODMAPs kost
FODMAPs är en akronym som står för Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och polyoler (polyols på engelska). FODMAPs delar i fyra olika grupper av kolhydrater:
• Fruktos- fruktsocker som framför allt finns i torkad frukt och honung
• Laktos- mjölksocker som finns i mejeriprodukter som mjölk och yoghurt
• Oligosackarider som finns i lök, vitlök, vete, råg, ärtor, böner och linser
• Sockeralkoholer- sötningsmedel i halstabletter, tuggummi och naturligt i bland annat björnbär, avokado, vattenmelon och svamp.
Gemensamt för kolhydraterna är att de tas upp dåligt i tunntarmen på grund vilket leder till att de jäser i tarmen och bildar gas. Ett lägre intag av FODMAPs minskar jäsningen i tarmen och kan lindra symtom som uppblåsthet, gasbildning, och smärta.
Kostbehandlingen genomförs i olika steg
Behandlingen inleds med en elimineringsfas när livsmedel med FODMAPs utesluts under fyra – åtta veckor. Under denna period återinförs livsmedel med en liten mängd FODMAPs. När symtomen från magen minskat går man över till steget när man återinför "icke tillåtna" livsmedel. Återinförandet sker i en bestämd ordning och en viss mängd livsmedel. Återinförandet är den viktigaste för att se vilka livsmedel som tolereras och för att säkerställa att livsmedel inte utesluts i onödan.
Kostbehandlingen innebär att du besöker dietist vid minst två tillfällen och dessutom har ett flertal avstämningar per telefon.