AKA i våra verksamheter
För oss är det viktigt att bidra till utbildning av nya kollegor och i förlängningen god och patientsäker vård. Tack vare avtal med högskolorna har vi kliniska adjungerande adjunkter vid våra geriatriska verksamheter vid Dalens och Handens sjukhus och ASIH/SPSV Syd. Detta för att stärka länken mellan lärosäte och klinisk verksamhet.

Uppdraget som adjungerad klinisk adjunkt (AKA) omfattar verksamhetsintegrerat lärande (VIL) för samtliga studenter inom den egna professionen vid enheten eller motsvarande. Uppdraget för AKA kan omfatta 20-50% av en heltidsbefattning och kombineras med minst 50% klinisk tjänstgöring inom verksamheten.
VIL är ett samlingsbegrepp för de pedagogiska modeller som bygger på samverkan och integrering mellan högre utbildning och arbetsliv. Målet med AKA är att stärka kvaliteten under den studerandes VIL.
De arbetsuppgifter som innefattas av AKA-avtalet med Region Stockholm för att stärka kvaliteten under den studerandes VIL innebär att:
- Planera inför och introducera studenter till VIL vid den egna kliniken.
- Stödja studenter i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) t.ex. via reflekterande samtal.
- Stödja yrkeshandledaren i utbildningssituationer under VFU.
- Samverka till utveckling av interprofessionellt lärande.
- Vara samarbetspartner till lärosätets adjunkt/lektor och yrkeshandledare.
- Tillsammans med ansvarig adjunkt/lektor samverka vid mitt- och slutbedömning.
- Tillsammans med adjunkt/lektor samverka i lärosätets planering och genomförande av kliniska examinationer där så förekommer.
Vi arbetar inom flera enheter med peer learning, vilket innebär att studenter inom samma profession lär av och med varandra.
För sjukskötestudenter arbetar vi också med den pedagogiska lärandemodell som sjuksköterskeprogrammet vid högskolorna i Stockholm tillsammans tagit fram som struktur för ett problemorienterat arbetssätt. Den består av tre perspektiv:
- Studentcentrerat lärande där studenten lär utifrån egna lärandebehov
- Personcentrerat lärande där studenten lär i kontinuerliga patientmöten
- Interprofessionellt lärande där studenten lär ihop med andra.
Vi arbetar inom flera enheter med peer learning
Peer learning innebär att studenter inom samma profession lär av och med varandra. För sjukskötestudenter arbetar vi också med den pedagogiska lärandemodell som sjuksköterskeprogrammet vid högskolorna i Stockholm tillsammans tagit fram som struktur för ett problemorienterat arbetssätt.
Den består av tre perspektiv:
- Studentcentrerat lärande där studenten lär utifrån egna lärandebehov
- Personcentrerat lärande där studenten lär i kontinuerliga patientmöten
- Interprofessionellt lärande där studenten lär ihop med andra.
Inom Aleris Närsjukvård samarbetar våra AKOR med VIL-samordnare för att kontinurligt utveckla vår studentverksamhet. VIL-samordnarna har ett övergripande uppdrag för studentverksamheten i verksamhetsområdena och utgår också från verksameterna. De har bland annat samverkan med lärosätena kring VIL samt planering av studentveckor.