Hur håller jag mig hälsosam i karantän? Josefin, dietist på Aleris Plus ger sina bästa tips
Livet i karantän kan både var bra för hälsan men kan också vara en utmaning. I denna artikel ger Josefine, dietist på Aleris Plus sina bästa tips på hur du håller dig hälsosam under Covid-19 pandemin.
I början kan det nästan ha känts som en lyx med karantän. Skönt att få jobba hemma, ta lite extra sovmorgon, ta ut hunden på promenad och slippa pendla till jobbet. Nu fem-sex veckor senare är det eventuellt inte lika glammigt längre, även om vi i Sverige inte sitter i total lock-down så har vardagen förändrats.
-Vi får inte underskatta det sociala som vi går miste om nu, säger Josefine, dietist på Aleris Plus.
Prata med dina nära och kära i telefon, på facetime eller skype.
Tappa inte bort dina kontakter, de får dig att må bra. Oron för hur Corona kan drabba en finns förstås men, är du och dina nära friska, har du alla förutsättningar för att kunna göra något bra av denna perioden. I denna artikel ger Josefine tips på hur du kan använda tiden till din fördel.
Först och främst, behåll, eller snarare skaffa nya rutiner.
Stig upp på morgonen, gör dig i ordning som vanligt. Är du inte ledig har du ju faktiskt ett jobb att gå till, även om det just nu är ett rum hemma.
Resväg
Brukar det ta 30 minuter för dig att ta dig till jobbet - grattis nu får du 30 minuters promenad helt gratis, utan att det tar något av din värdefulla tid och som en bonus ska du hem också på eftermiddagen.
Behöver du motivera dig för att komma ut, välj en bok eller en podd som du bara får lyssna på när du är ute går. Vill du veta vem som är mördaren i deckaren är det bara att traska på.
Behåll dina måltidsrutiner, frukost, lunch och middag.
Brukar du ha matlåda till jobbet – fixa matlåda även nu. Se till att ha bra mat hemma. Vet du att du har svårt att motstå frestelser – undvik att köpa hem dem. Om du vet att du dras till kylskåp, frys och skafferi när du jobbar hemma och har svårt att komma tomhänt därifrån, undvik att gå in i köket när det inte är dags att äta.
Hur ofta öppnar du kylen i personalrummet på jobbet för att se om det finns något gott att äta? Exakt. Nu är du på ”jobbet” – öppna inte kylen när det inte är dags för mat.
Skilj på jobb och ledighet, vardag och helg och framförallt vänd inte på dygnet.
Ha kontakt med en vän eller kollega och boka web-morgon-möten om du har svårt att komma upp på morgonen.