Mitt besök på Aleris
Vi på Aleris har under hela pandemin agerat i enlighet med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. I samråd och samarbete med regionerna och den offentliga vården har vi tillsammans strävat efter att hantera Covid-19 på bästa möjliga sätt. Det fortsätter vi att göra. Besöksförbud gäller på våra mottagningar, undantag kan göras där det är motiverat. Vi gör just nu allt vi kan för att både stoppa smittspridningen och se till att ingen ska behöva vänta på nödvändig vård i onödan. Många patienter är i behov av bedömningar och operationer och sjukdomstillstånd och lidande kan förvärras om de man vänta. Vi arbetar kontinuerligt med att göra vården så trygg som möjligt för alla, inklusive riskgrupperna. Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får inför ditt besök hos oss.

Vad gör ni på Aleris för att bidra till minskad smittspridning?
Vad innebär besöksförbudet och vilka undantag kan göras?
Besöksförbud för anhöriga råder fortsatt, det innebär att anhöriga inte får besöka eller följa med vid besök annat än i fall där det bedöms vara nödvändigt. Exempelvis får en förälder följa med barn. Ledsagare eller anhörig till äldre person i stort behov av assistans är också undantagna från besöksförbudet. Vid besök i slutenvården kan vi göra undantag från besöksförbudet efter en individuell bedömning, exempelvis vid vård livets slutskede och vid stor oro hos patienter med kognitiv nedsättning.
Bör jag ha munskydd vid mitt besök, eftersom det är en situation där det inte går att hålla fysisk distans?
Folkhälsomyndigheten tittar just nu på den här frågan och vi följer deras rekommendationer. Det innebär att vi i dagsläget inte kräver att våra patienter ska ha munskydd, men självklart är det upp till var och en. Det viktiga är att du känner dig trygg.
Kommer vårdpersonalen jag möter ha visir eller andningsskydd om vi inte kan hålla avstånd?
Om du har symtom - ring först! För att inte sprida en eventuell smitta vidare är det viktigt att du inte vistas i ett vanligt väntrum. Vid behov av vård hanteras du som patient enligt särskilda rutiner.
Jag tillhör riskgrupp, borde jag avvakta lite till, eller kan jag verkligen känna mig trygg med att söka vård?
Det beror självklart på vad du söker för, hur akut det är och vilka möjligheter du har att ta dig till mottagningen på ett säkert sätt. Men vi gör allt vi kan för att riskgrupper ska vara trygga hos oss, kontakta gärna din mottagning för en dialog om hur vi kan göra ditt besök så smittsäkert som möjligt. Läs mer om riskgrupper här.
Jag har ett inplanerat besök och känner mig inte riktigt frisk, ska jag avboka det?
Jag har ett inplanerat besök och en person i mitt hushåll har misstänkt eller konstaterad Covid-19, ska jag avboka mitt besök?
Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya riktlinjer gällande personer som bor tillsammans med någon som konstaterats vara smittad av covid-19. Blir en person i hushållet sjuk ska övriga också betraktas som smittade. Tidigare har det bara varit personer med symtom som ska betraktas som möjliga sjukdomsfall, och som ska vara i karantän.
Förhållningsreglerna gäller som regel i sju dagar från det att någon person i hushållet provtagits med positivt resultat. Om inga symtom utvecklats rekommenderas att övriga i hushållet gör ett PCR-test efter fem dagar. Den som berörs av förhållningsreglerna kommer att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller. Det gäller alltså bara för personer som bor i hushåll där någon har konstaterad smitta genom positivt PCR-test. Har du alltså inte fått några riktlinjer från läkare eller smittskyddet kan du komma på ditt besök som vanligt. Men vi är ändå tacksamma om du informerar oss i förväg.