Skip to Content

Reaktion mot föda

Reaktion på föda är ett rätt komplicerat ämne. Kortfattat är många reaktioner på föda inga allergier, till exempel laktosintolerans och glutenintolerans.

Att barn med eksem reagerar i huden efter att ha ätit tomat är inte heller någon allergi utan en ospecifik överkänslighet mot det röda färgämnet i vissa frukter och grönsaker.

Att vissa personer känner att det kliar i munnen efter intag av äpple, morot, stenfrukter (till exempel plommon, persika) eller hasselnöt är oftast egentligen inte någon allergi mot dessa födoämnen utan mot björk. Vissa proteiner i livsmedlen liknar björkens och kroppen reagerar.

"Riktiga" allergier är vanligast under första levnadsåren och då främst mot mjölk, vete, ägg, till exempel mjölkproteinöverkänslighet. Mekanismerna är likadana även för de andra födoämnena. I något högre åldrar kommer kan man utveckla allergier mot jordnötter (som egentligen är en böna) och trädnötter (valnöt, hasselnöt med flera).




Back to top