Skip to Content

Polysomnografi (PSG)

I vissa fall kan en sömnundersökning utökas med fler undersökningar,en omfattande sömnregistrering bli nödvändig, en s k polysomnografi.

Polysomnografi (PSG) räknas som den mest kompletta sömnundersökningen. Förutom mätning av andning, puls och syresättning ger PSG information om benrörelser, ögonrörelser, muskelaktivitet under hakan samt inte minst hjärnans aktivitet under sömn. Analysen av mätningen är komplicerad och tidskrävande, men ger en unik inblick i sömnens struktur samt om det förekommer onaturliga störningar.

När du skall genomgå PSG får du utrustningen kopplad på Aleris Fysiologlab men sover sedan i din hemmiljö.

Så här går undersökningen till:

Före:
Det är bra att vara rakad under hakan, vara ombytt på överkroppen till kläder man kan sova i och ha löst sittande kläder på underkroppen.

Under:
Med en vaxliknande pasta kommer vi att koppla elektroder på huvud, bröst, ben och ansikte. För att elektroderna skall sitta kvar kommer du att få en tunnare mössa på huvudet. Bra att ha något med sig som täcker huvudet tex sjal, mössa eller keps för hemvägen.

Efter
När du sedan kommer hem får du koppla in vissa delar själv innan du lägger dig för kvällen. På morgonen avlägsnar du elektroderna och lägger i väskan. Nästkommande vardag återlämnas utrustningen.


Back to top