Vårdgaranti
Vårdgaranti innebär att man ska få vård inom en viss tid. Från och med att du tillsammans med vårdpersonal beslutat att du ska komma till sjukvården eller få en behandling, anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta.
I Sverige gäller nationella vårdgarantin och den anger hur länge du som patient som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver. Den nationella vårdgarantin innebär att du inom 90 dagar ska få komma till specialist för bedömning och ytterligare 90 dagar för vård och behandling.
Vårdgarantin gäller både dig som fått en remiss och egenremisser för såväl offentliga som privata vårdgivare. Om du inte får vård inom 90 dagar och vill komma till en mottagning med kortare väntetider ska vårdpersonalen på den första mottagningen vägleda och aktivt hjälpa dig att få vård på den mottagning du vill komma till.
Du kan välja att tacka nej till erbjudandet om vård och omboka eller avboka en tid som du själv väljer och passar dig bättre. Då avstår du från vårdgarantin. Det kan göra att du får vänta längre på vård.
Planerad vård
Du kan också få vård i en annan region än din hemregion. Detta gäller till exempel om du inte får vård av den mottagning du först haft kontakt med inom 90 dagar, eller att den vård du behöver inte finns i den region du bor i.
Öppenvård
Du som patient har alltid möjlighet att söka öppenvård hos en fristående vårdaktör i hela landet. Med öppenvård menas att du inte behöver vara inneliggande på sjukhus utan kan till exempel genomgå en operation men gå hem samma dag. Detta kallas dagkirurgi.
Om du söker vård i en region som har remisskrav eller om din hemregion har remisskrav krävs att du har en remiss från din region.
Du ska bli erbjuden vård på en annan mottagning om den första mottagningen inte kan ge dig vård inom vårdgarantin. Vårdpersonalen ska hjälpa dig att få vård på den mottagning du vill komma till som har kortare väntetider.
Din hemregion betalar vårdkostnaden. Du får själv betala patientavgift men om din hemregion inte klarar vårdgarantin så betalar de även för resa och uppehälle på orten där du ska bedömas eller behandlas.
Enligt patientlagen har du dock alltid möjlighet att välja var du vill bli behandlad även om vårdgarantin på 90 dagar inte uppnåtts. Din region betalar då fortfarande för vården men du får nu stå för resa och uppehälle själv.
Slutenvård
Du som patient har också möjlighet att söka slutenvård hos en fristående vårdaktör i en annan region om du inte får behandling inom 90 dagar. Med slutenvård menas att du måste vara inneliggande på sjukhus i samband med din behandling.
Om du söker slutenvård i en annan region måste du ha en remiss från din hemmaregion. Du kan endast söka slutenvård i en annan region om din hemmaregion har den behandlings- eller operationsmetoden inom den egna regionen.
Du ska få hjälp med remiss till en annan region och vårdaktör om din hemmaregion inte kan ge dig vård inom 90 dagar. Vårdpersonalen ska hjälpa dig att få vård på den mottagning du vill komma till som har kortare väntetider.
Din hemmaregion betalar vårdkostnaden. Du får själv betala patientavgift men om din hemmaregion inte klarar vårdgarantin så betalar de även för resa och uppehälle på orten där du skall bedömas eller behandlas.
Akut vård
Du har alltid rätt att söka vård om du akut blir sjuk på närmaste vårdmottagning, oavsett var i landet du befinner dig. Du får själv betala patientavgift.
Får du ingen hjälp?
Om du inte får hjälp av den mottagning du först haft kontakt med kan du alltid själv ta kontakt med regionens vårdgarantikansli eller vårdlots för att höra vilka möjligheter och rättigheter du har. Kontaktuppgifter finner du via 1177. Du kan även kontakta den klinik eller mottagning som du önskar komma till så kan de hjälpa dig med de rätta kontakterna.
Om det inte går att få vård inom tidsgränserna på det ställe där du sökt vård, ska du erbjudas besök eller behandling på annan vårdcentral eller hos annan läkare.