SmartDrive
Syftet med denna studie är att undersöka effekten av användning av SmartDrive avseende generell aktivitet och skuldersmärta hos manuella rullstolsanvändare med ryggmärgsskada.
Frågeställningar
- Hur SmartDrive påverkar mobilitet hos rullstolsanvändare (primär frågeställning)
- Om SmartDrive minskar rullstolsrelaterad skuldersmärta
- Hur SmartDrive påverkar generell aktivitet hos rullstolsanvändare
Projektbeskrivning
Skuldersmärta och överbelastning är en vanlig komplikation för personer med ryggmärgsskada (RMS), både para- och tetraplegi. Vid användning av manuell rullstol utsätts skuldran för betydligt mer belastning än vad den är byggd för. För att minska belastningen vid längre sträckor och öka självständigheten har olika typer av hjälphjul utvecklats, med växlar eller elektriska drivna. Ett av de nyare hjälphjulen på marknaden är Smart Drive. Det är ett elektriskt hjälphjul som man monterar under rullstolen när man behöver det. Motorn används i kombination med ett ”smart armband” som kommunicerar via Bluetooth. I Stockholms län kan dessa förskrivas av fysioterapeuter/arbetsterapeuter i samarbete med konsulent på hjälpmedelscentral.
Då många av dessa hjälpmedel är relativt dyra är det viktigt att veta om de lever upp till de förväntningar brukaren har, och hur mycket de används. Syftet med studien är därför att undersöka nyttan av Smart Drive; påverkas mobilitet, aktivitet och/eller smärta? Vi analyserar bland annat frågeformulär om förväntat resultat, smärta, kördata (körsträckor, tid och antal armtag (via en app).
Vi kommer följa den kliniska förskrivningsproceduren för 30-35 personer med tillägg av registrerign av kördata före och efter förskrivning. En utökad uppföljning görs efter 3 + 6 månader och registrering av kördata sker via en app.
Delrapport
En pilotstudie är genomförd och totalt har tio personer inkluderats. Alla personer som skall få en Smart Drive förskriven och som uppfyller inklusionskriterierna tillfrågas konsekutivt. De första forskningspersonerna har genomfört baslinjeregistrering (innan förskrivning) och interventionsperiod (efter förskrivning) samt tre månaders uppföljning. Data har insamlats men analysen är inte påbörjad. Rekrytering pågår kontinuerligt.
Projektinfo
Projektledare
Inka Löfvenmark, med dr, leg fysioterapeut
Emelie Butler Forslund, med dr, leg fysioterapeut
Medarbetare
Claes Hultling, professor, Stiftelsen Spinalis, leg läkare
Karin Leire, Permobil
Erika Nilsson, Stiftelsen Spinalis
Projektperiod
Vår 2019 - vår 2020
Samarbetspartners
Stiftelsen Spinalis
Permobil
Aleris Rehab Station Stockholm
Föreläsningar
SmartDrive - och sen då?
Inka och Emelie föreläser om SmartDrive-projektet i november 2019