Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. De vanligaste symtomen vid obehandlad glutenintolerans är diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt, men symtomen kan variera mycket. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären går oftast över när du äter mat utan gluten.

Vad är glutenintolerans?

Ett annat ord för glutenintolerans är celiaki. Diagnosen innebär att du är intolerant mot gluten, ett protein som bland annat finns i mat som innehåller vete, råg och korn. Tunntarmen blir därför inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska när du får i dig gluten. Man kan bli glutenintolerant både som vuxen och barn, men oftast debuterar sjukdomen i tidig ålder.

Symtom

De vanligaste symtomen på glutenintolerans är diarré, mag-tarmbesvär och att du känner dig trött och nedstämd, illamående, ofrivilligt går ner i vikt, upplever värkande smärtor i skelettet på grund av benskörhet samt får blåsor i munnen och på huden.

  • Diarré
  • Gaser i magen
  • Övriga mag- och tarmbesvär
  • Illamående och kräkningar
  • Trötthet och nedstämdhet
  • Ofrivillig viktnedgång
  • Värk i skelettet, benskörhet
  • Blåsor i munnen och på huden

Undersökning – celiakitest

För att kunna säkerställa diagnosen glutenintolerans, behöver läkare göra ett celiakitest. Detta innebär att ett blodprov tas för att mäta nivån av antikroppar mot gluten. En förhöjd nivå av antikroppar kan tyda på en intolerans. Ibland behövs även en tarmbiopsi, en gastroskopi där ett vävnadsprov tas från tunntarmen för att se om tarmen är skadad, vilket den ofta är vid glutenintolerans. Patienter ska fortsätta äta gluten innan testerna genomförs för att inte påverka resultaten och försvåra en korrekt diagnos.

Behandling

Behandlingen innebär att äta mat som är helt fri från gluten. Glutenintolerans går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat resten av livet. Det är viktigt att du får bra information om din kost tidigt i behandlingen, varför du vanligtvis får träffa en dietist.

Diagnos

När du får diagnosen glutenintolerans behöver du träffa en dietist, en person som är specialiserad på kost. Dietisten går igenom vilken mat du kan äta och vad du ska undvika. Ju mer du vet om din diagnos och vad du får äta, desto lättare blir det att undvika gluten och laga glutenfri mat.

Att leva med glutenintolerans

Det kan vara en omställning att få diagnosen, då den kan kräva att du gör stora förändringar i din kost och livsstil. Glutenintolerans går inte över, vilket kan kännas nedtyngande. Men det positiva är att så länge du håller dig till rätt kost så kommer besvären att hålla sig borta, vilket gör det till ett relativt lättbehandlat tillstånd.

Undvik kost med gluten

Den största förändringen med att leva med celiaki är att du måste undvika kost med vete, råg och korn. En dietist kan hjälpa dig att forma en bild av vad du kan fortsätta äta.

Läs alltid innehållsförteckningen

Som glutenintolerant är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen på matförpackningar. Se till att göra det till en vana, även för varor du köper regelbundet – ibland ändras recept och innehåll utan förvarning.

Utveckling av ersättningsprodukter

Numera finns det ett brett utbud av glutenfria ersättningsprodukter som bröd, pasta och bakverk. Dessa livsmedel gör det lättare att följa kostråden utan att behöva kompromissa med variation eller smak, samt att vänja sig vid en ny livsstil.

Vanliga frågor

Kan man bli glutenintolerant som vuxen?

Ja, det är möjligt att utveckla glutenintolerans som vuxen. Vissa lever utan symtom i många år, medan andra har diffusa symtom, till exempel trötthet, som gör det svårare att upptäcka sjukdomen. Om du misstänker att du fått celiaki bör du ta kontakt med vården och genomgå en utredning med celiakitest för att få diagnosen säkerställd.

Vad kan jag äta?

  • Mejeriprodukter, inklusive mjölk och ost
  • Kött, fisk och ägg
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Baljväxter
  • Frukt och bär
  • Potatis och potatismjöl
  • Rena kryddor (kryddblandningar kan innehålla gluten – läs innehållsförteckningen)
  • Glutenfria ersättningsprodukter

Vad kan jag ersätta vete, råg och korn med?

  • Gluteinfri Havre (havregryn, havreflingor, havremjöl och havredryck)
  • Ris (risflingor, rismjöl och risgryn)
  • Hirs och bovete (gryn, flingor och mjöl)
  • Majs (majsflingor, maizena och polenta)
  • Quinoa
  • Mandelmjöl, kokosmjöl, sojamjöl och bönmjöl
  • Arrowrot, tapioka, amarant, durra, sorghum och sagogryn
  • Sockerbetsfiber och psylliumfröskal
  • Linfrö, solroskärnor, pumpakärnor och chiafrön
  • Fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, johannesbrödkärnmjöl, kastanjemjöl, lupinmjöl

Vilka livsmedel ska jag undvika?

  • Pasta och nudlar
  • Bulgur, couscous och ströbröd
  • Panerade rätter (kött, fisk, grönsaker)
  • Leverpastej och blodpudding
  • Godis, lakrits och snacks (kan innehålla gluten – läs innehållsförteckningen)
  • Soppor, såser och stuvningar
  • Kryddblandningar och rostad lök
  • Flingor och müsliblandningar
  • Grahamsmjöl och fiberberikade havregryn

Vi hjälper dig

Hos Aleris kan du få hjälp med undersökning och celiakitest. Om diagnosen fastställs får du träffa en av våra kunniga dietister som ger dig råd om kost, vanor  och stöttar dig i omställningen. Boka en tid hos en av våra mottagningar nedan.