Aleris Medicinsk rehabilitering
Trycksår
Ett trycksår är en skada i huden och underliggande vävnad orsakad av tryck eller skjuv, eller en kombination av dessa. Högt tryck och/eller långvarigt tryck leder till muskelskada samt syre- och näringsbrist i vävnaden vilket orsakar trycksår. Trycksår uppkommer i de allra flesta fall över ett benutskott, vanligast vid sittbenen, höfter, sacrum (korsben), fotknölar och hälar.
Vilken roll spelar rörelsenedsättningen?
En neurologisk skada/sjukdom som exempelvis ryggmärgsskada, hjärnskada och MS medför mer eller mindre omfattande funktionsnedsättning som innefattar nedsatt/ingen känsel, muskelförtvining, skeletturkalkning, nedsatt rörlighet i olika omfattning och inkontinens.
Samtliga av dessa nedsättningar var för sig och i kombination ger ökad risk för trycksår. Kort sagt spelar skadan/sjukdomen stor roll för risken att utveckla trycksår. Att förebygga trycksår och reagera i tid är av största vikt för att kunna åtgärda problemet så snabbt som möjligt och för att minska inskränkning av vardagslivet.
Hur vet jag att jag har ett trycksår?
Tecken på trycksår kan vara ett rodnat område som inte bleknar vid avlastning vilket räknas som trycksår kategori 1. Det kan vara svårt att förstå att man har ett sår när huden fortfarande är hel. Avlasta området då det annars snabbt förvärras om det fortsätter att utsättas för tryck. Gör ett trycktest för att se om det röda märket är ett sår. Pressa pekfingret mot området en kort stund.
Hur förebygger jag trycksår?
Dagliga hudinspektioner och agera med avlastning direkt då du upptäcker en rodnad är A och O för att slippa sår. Se regelbundet över din förflyttningsteknik och dina/ditt behov av avlastande hjälpmedel, exempelvis madrass, dyna till rullstolen och duschstol/toalett.
Behöver du ha ett glidtyg/ glidmatta, antihalk eller en hälavlasare? Se över hur lång tid i sträck du sitter och försök få in naturliga avlastningstider under dagen. Ibland kan det räcka att ändra läge i rullstolen regelbundet, små justeringar ofta är bättre än en stor sällan!
Vid trycksår i sittregionen gäller sittrestriktioner för rullstolsburna personer. Åtgärda eventuella inkontinensproblem så bra som möjligt, fuktig hud går lättare sönder.
Förebyggande åtgärder
Ät allsidigt och försök hålla en hälsosam vikt. Både undervikt och övervikt har negativ inverkan på sår. Om du har fått en rodnad/sår är den enskilt viktigaste åtgärden vid alla trycksår att avlasta området, detta utan att öka trycket och riskera trycksår på andra ställen på kroppen. Du måste även hitta vad som orsakat skadan och åtgärda det för att inte drabbas av samma skada igen.
Vi har omfattande informationsmaterial och utbildningar om trycksår och andra svårläkta sår.