AnnaMaria Hasselgren Häll, onkologisjuksköterska på Aleris Christinakliniken, reder ut de vanligaste frågorna hon får om bröstcancer i sitt dagliga jobb med patienter och anhöriga.
– Det drabbar ungefär var nionde kvinna i Sverige, vilket gör det till den vanligaste cancerformen bland svenska kvinnor. Även män kan få bröstcancer, men det är ovanligt. Drygt 60 män i Sverige får diagnosen varje år.
– De allra flesta som får bröstcancer överlever. När det gäller cancer brukar man titta på överlevnad tio år efter diagnosen och för bröstcancer är överlevnaden drygt 80 procent. Men ungefär 1 500 svenska kvinnor dör varje år på grund av spridd bröstcancer. Ju tidigare en cancerdiagnos kan ställas, desto lättare är det att behandla. Därför är det viktigt att gå på mammografi när man blir kallad och att kolla upp misstänkta symtom.
– Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet, men jag vill samtidigt understryka att de flesta knölar i bröstet faktiskt inte är cancer. Det kan ofta vara bröstkörtlar eller normal bröstvävnad, men alla förändringar bör kollas upp för säkerhets skull. Andra symtom kan vara en knöl i armhålan, att bröstet förändrar form eller utseende eller att det kommer blod eller vätska från bröstvårtan. Däremot är inte smärta eller ömhet ett typiskt tecken på bröstcancer.
– Vanligtvis behandlas bröstcancer med operation och olika tilläggsbehandlingar exempelvis strålbehandling och olika mediciner.
– Bröstcancer utvecklas troligtvis av en kombination av genetik, hormoner och miljö. Som alltid är det generella rådet att försöka ha en sund livsstil när det gäller motion, mat och alkohol. Det allra viktigaste rådet jag kan ge är att gå regelbundet på mammografi när man blir kallad och att kolla upp misstänka symtom så att en eventuell diagnos kan ställas i ett tidigt skede. Det innebär oftast en väldigt god prognos.
– Vi är en onkologisk specialistmottagning med inriktning på bröstdiagnostik, behandling och uppföljning av bröstcancer. Vi erbjuder trippeldiagnostik som innebär en klinisk undersökning av en bröstspecialist och specialistbedömning. Vi erbjuder också second opinion.
– En second opinion innebär att diagnosen eller behandlingen bedöms av en annan specialist. Syftet är att du ska känna dig trygg med att du har fått rätt diagnos och att den planerade behandlingen är den bästa utifrån dina förutsättningar.
Här kan du läsa mer om Aleris Christinakliniken.