Livmoderhalsen är den nedre delen av livmodern. Den yttersta delen av livmoderhalsen som mynnar ut i slidan kallas livmodertappen. Livmodertappens in- och utsida är täckt med olika slags celler. Där cellerna möts, på ett frimärksstort område, kan det uppstå cellförändringar
Syftet med operationen är oftast att ta bort cellförändringar som finns där, men ibland också för att avlägsna inflammerad slemhinna som ger besvär eller för att få en mer exakt bedömning av cellförändringarna.
Ingreppet bör inte utföras under pågående riklig mens. Liten blödning i slutet av mensen går dock ofta bra. Omboka tiden om den infaller under förväntad mens.
Ta av ringar och eventuell piercing på kroppen innan ingreppet. Örhängen och piercing i ansiktet behöver inte tas bort, dock inga piercings inuti munnen. Om du har spiral kan den sitta kvar
Gynekologen opererar och tar bort den yttersta delen på livmodertappen. Under operationen är du lätt sövd och får smärtlindring. Operationen tar ca 10-20 minuter. Den konformade vävnadsbiten skickas till ett laboratorium och undersöks. Det ger information om cellförändringarna, om hur allvarliga de är och om hela det förändrade området togs bort.
Efter operationen får du smärtlindring och medel mot illamående, om du behöver. Du går hem samma dag som operationen. Om du blir sövd avråder vi från bilkörning. Ingreppet kan också göras i lokalbedövning. Det är bra om du kan bli hämtad vid hemgång från operationsavdelningen. Du får fika och stanna kvar hos oss 1–2 timmar efter operationen så att vi vet att du mår bra.
I samband med hemgång får du prata med din läkare som går igenom operationen, planerar uppföljning och ger hygienföreskrifter.
Det kan blöda en tid efter ingreppet. Det är svårt att säga hur länge. En del har bara en liten blödning ett par dagar, men andra kan blöda som en mens upp till 3 veckor, i undantagsfall längre. Man kan få en ökad blödning ungefär en vecka efter behandlingen då brännskorpan släpper. De flesta får en blodblandad flytning. Flytningen kan lukta illa, men infektioner är ovanligt. Om flytningen eller blödningen fortsätter i flera veckor så hör av dig.
Man kan använda tablett Cyklo-F® om blödningen blir riklig. Tabletterna finns receptfritt på apoteket.
Om läkaren använt en slags tampong för att motverka blödning kan den komma ut av sig själv som en geléklump inom ett par dygn.
Det är ovanligt att man har ont efter en konisering. Enstaka vanliga smärtlindrande tabletter som Alvedon och Ipren kan tas vid behov.
Du behöver inte vara sjukskriven efter en konisering, inte heller om du har ett tungt arbete. Det tar ungefär 3 - 6 veckor för såret på livmodertappen att läka efter operationen.
Det går bra att promenera och arbeta redan dagen efter operationen. Du kan träna lätt efter en vecka, men vi rekommenderar att du avstår från hård träning i fyra veckor, eller så länge det blöder då träning ökar risken för att blödningen tilltar.
Avvakta med samlag och användande av tampong eller menskopp minst 4 veckor, längre om blödningen inte avstannat. Detta för att minska risken för infektion samt störd sårläkning. Du kan duscha utan restriktioner efter operationen, men vänta med bad 4 veckor eller tills blödningen har avstannat helt.
Då det mikroskopiska svaret har anlänt efter ca fyra veckor, meddelas du detta via brev om inget annat överenskommits. Om du inte hört något från oss inom 4 veckor efter operationen ber vi dig kontakta oss, för att säkerställa att du får den information du behöver. Uppföljning sker därefter via din ordinarie gynekolog. Första kontrollen efter operationen brukar ske efter 6 månader. Vilka undersökningar som utförs baseras på specifikt vårdprogram för uppföljning och efterbehandling av cellförändringar.
Kontakta oss om det inom en vecka efter operationen om något av följande besvär uppstår:
om du känner dig sämre i ditt allmäntillstånd, får feber, vid ökande eller besvärande buksmärta, vid illamående och kräkningar
om smärta och rodnad sprider sig eller om det tömmer sig vätska/var
vid tecken på blåskatarr/urinvägsinfektion
Dagtid: 08-587 101 04
Vid akuta besvär operationsdygnet och kvällar/helger, ring 1177
Aleris Ultragyn Sabbatsberg
Sabbatsberg Sjukhus
Olivecronas väg 1
Karta på Google Maps
Öppettider
Se din kallelse för vilka tider som gäller för dig.
Måndag-torsdag kl. 8.00-16.30
Fredag kl. 8.00-14.30
Vägbeskrivning
Cirka 5-10 minuters promenad från Odenplan. Parkering finns framför sjukhuset.
Buss 61 och 53 går från Odenplan till Sabbatsbergs sjukhus och stannar på Dalagatan.
Senast uppdaterad 2024-03-15
Ansvarig
Åsa Edberg, verksamhetschef
Granskare
Anna-Karin Hammarlund, enhetschef