Vilket stöd ger Aleris till regionerna i covidvården?
Vi gör vad vi kan för att avlasta regionernas sjukhus. Aleris utgör redan en viktig del av akutsjukvården, främst i Stockholm, bland annat genom våra akutgeriatriska vårdplatser, där vi sedan i våras tagit hand om många patienter med covid. Vårt viktigaste mål under hela pandemin har varit att stötta samhället, våra regioner och myndigheter i den mån vi kan för att hantera en mycket allvarlig situation. De senaste dagarna har det varit tydligt att framförallt Region Stockholms hopp står till privata aktörer för att klara den akuta covidvården. Samtidigt har privata aktörer fått kritik för att de inte bidrar eller tillåter sina medarbetare att bidra.
Varför ställer inte privata aktörer upp mer?
Vi kan bara svara för oss själva, men vår syn är att i sådana här lägen måste vi alla bidra och ställa befintliga resurser till förfogande. Vi har hela tiden haft en tät dialog med våra regioner kring hur vi tillsammans kan prioritera våra resurser bäst så att så många patienter som möjligt får hjälp. Däremot kan detta bara göras på frivillig basis, då vi inte kan flytta personal utan att facket godkänner det. I våras var 50 av det 100-tal vårdpersonal som lånades in till akutvården i Region Stockholm från Aleris.
Vad gör Aleris just nu för att hjälpa regionerna med covidvården?
- Samma dag som vi fick frågan om att bidra med våra medarbetare gick vi ut med informationen till våra anställda om att de som kan och vill ska ges ledigt för att hjälpa till på akutsjukhusen.
- Vi utökar antalet platser inom geriatriken, där vi redan nu vårdar över 80 covidpatienter.
- Vi tar över akuta operationer från regionsjukhusen, prioriterar om och skalar upp vår egen operationskapacitet i den mån vi kan genom att förlänga arbetspassen och ställa in mindre akuta operationer.
Har någon anmält sig ännu?
Vi fick förfrågan och gick ut med information till våra medarbetare i torsdags, och det är redan flera som hunnit anmäla sig. Vi kan behöva prioritera om bland patienterna, men än så länge ser det ut som att vi kan upprätt hålla vår elektiva vård, även om akuta patienter måste gå före. Vi kan behöva prioritera om bland patienterna, men än så länge ser det ut som att vi kan upprätthålla vår elektiva vård, även om akuta patienter måste gå före.