Forskning på Aleris Rehab Station

Gångprojekt vid inkomplett ryggmärgsskada

Comprehensive analysis of factors crucial for optimal gait training in persons with spinal cord injury: muscle strength, gait analysis and EMG-recordings.

Doktorsavhandling

Doktorand

Minh Truong, doktorand KTH

Huvudhandledare

Lanie Guitierrez Fagewik, professor, MoveAbility Lab, KTH

Handledare

Emelie Butler Forslund, leg sjukgymnast, med dr
Åke Seiger, professor KI, FoUU Aleris Rehab Station
Rouli Wang, docent, MoveAbility Lab, KTH

Medarbetare

Kerstin Wahman, docent KI, FoUU Aleris Rehab Station

Projektperiod

211201 - pågående 

Samarbetspartners

MoveAbility Lab, KTH
Karolinska Institutet, NVS, Neurogeriatrik
Promobilia

Finansiärer

Alerisfonden
Neurofonden
Norrbacka-Eugenia
RTP
Promobilia

Länkar

Gångmönster och benstyrka vid paraplegi efter ryggmärgsskada - föreläsningar:

Hur går man? Gångmönster och benstyrka vid paraplegi efter ryggmärgsskada, del 1 (2021)

Hur går man? Gångmönster och benstyrka vid paraplegi efter ryggmärgsskada, del 2 (2022)

Projektets syfte

Hur kan man med ny teknik och träning nå bästa möjliga muskelfunktion och gångförmåga efter en ryggmärgsskada (RMS)? Målet är att nå bättre kunskap och förbättra vårdprogram för gångträning, så att individen själv, utifrån egna förutsättningar, ska kunna göra bästa möjliga val av eventuella hjälpmedel för att optimera sin funktionsnivå i dagliga livet

Delprojekt

Detta projekt är ett avhandlingsprojekt på KTH.

I projektet ingår även ett magisterprojekt på Aleris Rehab Station.

Licentiat avhandling 2024  

Projektbeskrivning

På grund av bla bättre vård och livslång uppföljning så ökar både livslängden hos personer med ryggmärgsskada och andelen inkompletta skador. Det medför att antalet gående personer med ryggmärgsskada ökar. Då medelåldern också har ökat har många flera sjukdomar och skador sedan tidigare vilket kan påverka gångförmågan. Eftersom gruppen alltså kontinuerligt förändras och det hela tiden utvecklas ny teknik med t ex aktiva ortoser och robotik behövs forskning som kan fokusera på att förbättra gångförmåga på lång sikt. Vi hoppas att detta projekt kan bidra till att förbättra funktionen i vardagslivet, deltagande och livskvalité hos personer med ryggmärgsskada. 

30 vuxna med paraplegi som kan gå minst 30 m med eller utan hjälpmedel och ortoser tillfrågas om deltagande via Spinalismottagningen Aleris Rehab Station. Där görs klinisk testning av känsel, styrka och gång och bedömning av RMS. För att se hur ansträngande det är att gå så görs även 6 minuters gångtest med samtidig mätning av syreförbrukning vid gång i självvald hastighet. På MoveAbility Lab på Tekniska Högskolan (KTH) görs avancerad datoriserad gånganalys med små reflexer på kroppen och 10 kameror. Personen går i självvald hastighet med/utan hjälpmedel och EMG registrerar samtidigt muskelaktivitet i benen. Sedan görs ytterligare en EMG-undersökning av muskler i underbenet vid max och submax arbete. Vi kommer bl a undersöka hur stor del av sin maximala benstyrka som används vid gång.

Delrapport

Planering och pilottester genomförda.
Nu är 25 personer är inkluderade i studien samt ett antal kontrollpersoner. Ingenjör Minh Truong är rekryterad till projektet och registrerad som doktorand på KTH. Emelie Butler Forslund och professor Åke Seiger från Aleris Rehab Station är bihandledare tillsammans med docent Rouli Wang och huvudhandledare professor Lanie Gutierrez Farewik, KTH. 
Ett delarbete i projektet kommer ingå i Asta Kizytes Licentiatexamen vid KTH under våren 2023. 
Leg fysioterapeut Annika Ohlsson genomför sitt magisterarbete vid Karolinska Institutet i projektet under handledning av Emelie Butler Forslund. Det handlar om syreförbrukning vid gång.

Emelie Butler Forslund har till projektet under 2022 erhållit forskningsmedel från Aleris, Neurofonden, Norrbacka-Eugenia, RTP och Promobilia. 

Publikationer

Datainsamling och preliminära delanalyser pågår.

Presentationer

Datainsamling och preliminära delanalyser pågår.

Vill du veta mer om vår forskning?

Kerstin Wahman

Operativ chef, utveckling och utbildning