Forskning på Aleris Rehab Station
Kartläggning av urinblåse- och tarmfunktion hos vuxna personer med ryggmärgsbråck
Projektinformation
Projektledare
Ingrid Ehrén, docent vid Karolinska Institutet och överläkare i urologi på Karolinska Universitetssjukhuset
Medarbetare
Lena Lindbo, leg sjuksköterska, uroterapeut
Göran Hagman, psykolog
Martina Bendt, MSc, leg fysioterapeut
Hanna Gabrielsson, MSc, leg sjuksköterska
Åke Seiger, professor Karolinska Institutet
Samarbetspartnes
Stiftelsen Caroline Montgomery
Norrbacka-Eugeniastiftelsen
Neurofonden
Linnéa & Josef Carlssons Stiftelse
Projektperiod
Pågående
Kartläggning av urinblåse- och tarmfunktion hos vuxna personer med ryggmärgsbråck och utvärdering av om kognitiv funktion kan ha samband med risk att få urologiska komplikationer
Projektets syfte
Skapa ökad kunskap om hur blåstömning och tarmtömning fungerar hos vuxna personer med ryggmärgsbråck där även komplikationer och grad av självständighet avseende rutiner registreras. Utifrån denna kartläggning få kunskap som kan användas som underlag för utformande av ett förbättrat omhändertagande avseende blåsa och tarm.
Delprojekt
- Kartläggning av urinblåse- och tarmfunktion utifrån en utvidgad årskontroll med standardiserat frågeformulär samt journalgranskning ur urologiskt perspektiv.
- Analys av om det finns ett samband mellan urologiska komplikationer och kognitiv påverkan utifrån undersökningsresultat i den utvidgade årskontrollen.
Projektbeskrivning
Projektet är ett delprojekt utgående från den stora genomgång som gjorts av levnadsförhållandena hos vuxna personer med ryggmärgsbråck i Stockholmsregionen, med fokus på urinblåse - och tarmfunktion. Utifrån kartläggningen få kunskap om vad som fungerar och vad som kan förbättras avseende stöd i syfte att hjälpa personerna med optimala rutiner och minska risken för komplikationer.
Analys av om det finns någon skillnad i kognitiva funktioner mellan de personer som drabbas av urologiska komplikationer och de som är komplikationsfria. Dessutom avser vi utvärdera om det finns en eller flera kognitiva tester som kan hjälpa oss se vilka personer som kan behöva ökat stöd för att minska risken för urologiska komplikationer beroende på kognitiva faktorer.
Delrapport
Båda delprojekten avslutade och manuskript sammanställda och inskickade till vetenskaplig tidskrift för granskning.
Presentationer
Voiding conditions and renal function in a cohort of adults with Spina Bifida - Posterpresentation 7th International Neuro-Urology Meeting, Zurich Schweiz 2019
Länkar
Urin- och tarmvägsproblematik vid ryggmärgsbråck