Forskning på Aleris Rehab Station

Utmanande balansträningsprogram (HiBalance) specifikt för personer med multipel skleros – förberedelser och utveckling av en randomiserad kontrollerad studie

Doktorandarbetet är en del av ett större projekt med titeln "Effekter på funktionstillstånd och immunologiska markörer av ett utmanande balansträningsprogram (HiBalance) specifikt för personer med multipel skleros".

Doktorsavhandling

Medicine Doktor

Andreas Wallin, leg. fysioterapeut Karolinska Institutet 2023

Doktorsavhandling  

Huvudhandledare

Sverker Johansson, docent Karolinska Institutet, leg sjukgymnast

Bihandledare

Erika Franzén, professor Karolinska Institutet, leg sjukgymnast
Urban Ekman, PhD, psykolog
Fredrik Piehl, professor Karolinska Institutet, neurolog

Projektperiod

2018-2023. Halvtidsseminarium för doktorandstudierna ägde rum i oktober 2020. Projektet sker inom ramen för Forskarskolan i vårdvetenskap (FiV), KI.

Relaterade länkar

Profilsida Karolinska Institutet

Föreläsning: Balansträningsprogram vid MS

Projektets syfte

Det övergripande målet med forskningsprojekt är att: förbättra balans- och gångförmåga hos personer med MS; minska fall och fallrisk; öka nivå av fysisk aktivitet, funktion och självständighet; samt att öka hälsorelaterad livskvalitet (HRQL). Vidare är ett ytterligare mål också att utforska om immunsystemets aktivitet hos personer med MS kan påverkas/minska av det utmanande balansträningsprogrammet.

Projektbeskrivning

Att personer med MS faller är relaterat till försämrad balans, samt till nedsatt förmåga att kunna göra två saker samtidigt – som att kunna gå samtidigt som uppmärksamheten är riktad mot annan kognitiv uppgift – en tankeprocess. Sju av tio faller varje halvår och majoriteten behöver följas upp av hälso- och sjukvården. Att man faller eller riskerar falla gör att man hamnar i en ond cirkel av begränsad aktivitetsförmåga, minskad fysisk aktivitet, nedsatt kondition, ökat beroende av andra och försämrad HRQL.

Vår forskargrupp har utformat HiBalance – ett träningskoncept utvecklat för personer med Parkinsons sjukdom som signifikant förbättrat målgruppens balans- och gångförmåga. HiBalance kombinerar balansträning med samtidiga kognitiva aktiviteter som utmanar förmågan till delad uppmärksamhet. I föreliggande projekt kommer HiBalance att anpassas och vidareutvecklas i syfte att förbättra gång-, balans- och aktivitetsförmåga specifikt för personer med MS.

Avgränsningen för avhandlingen inom projektet

Avhandlingen kommer att avgränsas till de förberedande stegen och utvecklandet av balansträningen inför den kommande randomiserade kontrollerande studien av balansträningsinterventionens effekter.

Avhandlingens syften är:

  1. att utvärdera test-retest reliabilitet för mini-BESTest bland personer med mild och måttlig MS;
  2. att hos personer med MS beskriva upplevelser och erfarenheter av balansförmåga, hur balansförmågan påverkar och kan hanteras i vardagen;
  3. att utforska hur samtidig kognitiv uppgift påverkar gång- och balansförmåga hos personer med olika sjukdomsgrad av MS;
  4. att genom en co-design process, där personer med MS, fysioterapeuter med särskild kunskap om MS rehabilitering samt personer från Neuroförbundet deltar, utveckla HiBalance utifrån de specifika behov personer med MS har, och att i en pilot-/ feasibility studie utvärdera HiBalance som intervention samt lämpliga mätmetoder.

Lägesrapport för projektet och avhandlingen

Projektet har pågått i drygt två år och halvtidsseminarium för doktorandstudierna ägde rum i oktober 2020. Artikeln som täcker den första delstudien (syfte 1) är publicerad (se nedan). För den andra delstudien (syfte 2) pågår dataanalys. För den tredje delstudien (syfte 3) är all data insamlad, men analysarbetet har ännu inte påbörjats. I arbetet med fjärde delstudien (syfte 4) är utvecklandet av balansträningsinterventionen i full gång och förberedelserna för pilot-/ feasibility studien kommer inom kort att påbörjas.

Publikationer

Test-Retest Reliability of the Mini-BESTest in People With Mild to Moderate Multiple Sclerosis. 
Wallin A, Kierkegaard M, Franzén E, Johansson S.
Phys Ther. 2021 Jan 30:pzab045. doi: 10.1093/ptj/pzab045. Online ahead of print.

Presentationer

MS virtual 2020 – 8th joint ACTRIMS-ECTRIMS meeting, Washington DC (USA), 2020. Test-retest reliability of the mini-BESTest in people ewith Multiple Sclerosis
E-poster visad under posterutställning.
 
Advances in Health Care Sciences, Åbo (Finland), 2020. Test-retest reliability of the mini-BESTest in people ewith Multiple Sclerosis
E-poster med muntlig presentation av abstract.

Vill du veta mer om vår forskning?

Kerstin Wahman

Operativ chef, utveckling och utbildning