Bromsa musklernas åldrande med träning
Med träning kan äldre motverka effekten av den muskelförlust som kommer med åldrandet. Det har Åsa von Berens, dietist, tillsammans med andra forskare visat i en forskningsstudie vid Aleris Rehab. Som en bonus förbättras också den psykiska hälsan. Att lägga till en proteinrik näringsdryck gav däremot ingen extra effekt.

Tillsammans med världsledande forskare på fysisk aktivitet vid Tufts University i Boston har dietisten Åsa von Berens och en forskargrupp från Uppsala Universitet och KI utfört en studie om hur det går att påverka den fysiska funktionen på äldre dagar.
– Med åldern minskar muskelmassan. Sarkopeni, som det kallas, är en del av det naturliga åldrandet men det kan i viss mån motverkas av träningen, berättar Åsa von Berens.
Inaktiva deltagare
Studien är utförd på Aleris Rehab Skärholmen, med stöd från Aleris forskningsfond. Totalt 149 personer över 70 år fick i den studien delta i ett strukturerat träningsprogram.
Samtidigt som äldre i Skärholmen genomförde programmet fick 70-plussare i Boston göra samma övningar. Personerna som deltog levde från början en ganska stillasittande tillvaro. Närmare bestämt utförde de någon pulshöjande aktivitet i max 20 minuter per vecka.
– Men för att få vara med behövde de klara att gå i 400 meter, säger Åsa von Berens.
Det var den sträckan som sedan användes när forskarna tog tid på gånghastigheten.
Förbättrar funktion och mående
Efter att ha genomfört träningsprogrammet under sex månader jämfördes gånghastigheten med hur den var innan.
– Träningen kan förbättra funktion och mående, är Åsa von Berens slutsats.
Förutom att gånghastigheten ökade var en positiv effekt av träningen att deltagarnas psykiska hälsa förbättrades.
Gånghastighet förutsäger svårigheter i funktion väldigt väl och är även kopplat till dödlighet, faktiskt. Det är ett mycket använt mått som är enkelt att testaÅsa von Berens.
Testade näringsdryck
Hälften av deltagarna fick utöver träningen dricka en näringsdryck berikad med protein- och D-vitamin. Den andra hälften fick en placebodryck, det vill säga en dryck utan extra näring. Lotten avgjorde vilken grupp deltagarna hamnade i. Men näringsdrycken gav ingen extra effekt på gånghastigheten.
– Vi kunde inte se någon effekt av näringsdrycken. Och det är ett lika viktigt resultat att få som om man hade sett någon effekt. Det är viktigt att veta vilka insatser man ska sätta in, menar Åsa von Berens.
Uppmärksamma inaktivitet
Åsa von Berens tror att det vore bra om vården hjälpte äldre att röra sig mer.
– Man uppmärksammar sällan de här äldre endast på grund av inaktiviteten, men det kanske man skulle.
Träningen bestod av:
- Promenader
- Styrketräning av ben i grupp, med gummiband och vikter
- Balans och stretchingövningar
Åsa von Berens avhandling baseras delvis på resultat från VIVE2 studien, Vitality, Independence and Vigor in the Elderly 2 Study, en randomiserad klinisk studie utförd på Aleris rehab i Skärholmen bland annat.