2021-05-14 Ett år med samverkan – Aleris under covid-19-pandemin
Det är drygt ett år sedan covid-19-pandemin drabbade Sverige. Aleris tog snabbt initiativ till att stödja regionerna, både genom att erbjuda personal och att ställa om verksamheter för covid-vård. Aleris har fortsatt att stödja regionerna med avlastning av vården under hela pandemin vilket skett genom samverkan och egna initiativ.

— Tidigt i pandemin svarade Aleris på regionernas behov att ställa om sin verksamhet för att möta det stora behovet av vård. Vi har inte bara bidragit med arbetskraft till landets akutsjukhus, utan också med skyddsutrustning, transporter, utökat antalet vårdplatser och vårdat 1 200 covid-19-patienter inom geriatrisk vård. Vi öppnade även en särskild covid-avdelning inom geriatriken. Aleris medarbetares bidrag har varit omfattande och uppskattat, säger Johan Färnstrand, chef för Aleris sjukvård Sverige.
I början av pandemin hade hälso- och sjukvården stora utmaningar med skyddsutrustning vilket uppmärksammades av många och skapade rubriker i media. Bristen på utrustning vid landets akutsjukhus var stor på flera håll i landet att regionerna begära stöd från privata vårdgivare. Aleris som stoppat planerad vård som inte är kritisk, skickade vidare skyddsutrustning till regionerna.
— Vi valde att tidigt i pandemin stoppa all planerad vård som inte är kritisk för att frigöra resurser till covid-19-vården. Den skyddsutrustning som frigjordes visste vi gjorde bättre nytta på akutsjukhusen än att ligga på en hylla hos oss. Behovet var stort och vi såg till att hjälpa till direkt, säger Johan Färnstrand.
Samarbetet, att nyttja specialkompetens och hela det svenska hälso- och sjukvårdssystemet har varit viktigt under pandemin. Ett exempel på det goda samarbetet mellan regionerna är Akademiska sjukhuset i Uppsala och Aleris Elisabethsjukhuset. Jakob Johansson, Chefläkare på Aleris har nära samarbete med Akademiska och har sett till att Elisabethsjukhuset stöttar i eftervården av patienter. Själv har han hoppat in i teamet för intensivvårdshelikoptern på Akademiska i Uppsala, vilket han gjort i över 20 års tid. Han är anestesi- och intensivvårdsläkare och brukar rycka in under somrar och vintrar när det behövs och särskilt under högtider när belastningen är stor. Nu var behovet stort.
— Pandemin fortsatte att sätta hälso- och sjukvården under press. Akutsjukhusen och intensivvården var särskilt drabbade. Det krävdes mer samarbete. För Aleris har det varit självklart att all personal som hade kompetens och kunde stötta covid-19-vården också fick möjlighet att göra det. All personal kunde få tjänstledigt för det, säger Johan Färnstrand.
Under våren och sommaren 2020 bidrog Aleris med närmare 50 medarbetare i akutsjukvården. Huvuddelen av medarbetarna var placerade på Huddinges covid-IVA men vi bemannade även på Nya Karolinska Sjukhuset, Danderyds sjukhus samt Södersjukhuset och vi ställde om vår verksamhet för att om möjlighet ta över patienter från storsjukhusen. Vi utökade också vår verksamhet inom avancerad sjukvård i hemmet vilket innebär att ytterligare drygt 100 individer fick möjlighet till avancerad sjukvård i hemmet som ett alternativ till vård på sjukhus under pandemin, något som bidrog till att avlasta akutsjukhusen och personalen.
— Aleris har fortsatt att ställa om sin verksamhet. Samarbetet med regionerna och akutsjukhusen har fördjupats under pandemin vilket är positivt att se. Vi har löpande fört dialog på vilket sätt Aleris kan stötta vården. Det handlar både om stöd genom medarbetares insatser, och att vi gett sjukhusen möjlighet att utföra vård på andra platser än de hårt ansträngda akutsjukhusen, avslutar Johan Färnstrand.
Aleris fortsätter att stödja regionerna framåt
Pandemin fortsätter att sätta hälso- och sjukvården under press. Akutsjukhusen och intensivvården är särskilt drabbade. Många besök, utredningar, operationer och behandlingar har ställts in. Vi jobbar just nu hårt för att se vad vi fortsatt kan göra för att ställa våra resurser till förfogande och kunna avlasta den offentliga vården i största möjliga mån.
Idag vårdar vi fortfarande patienter med covid-19 på våra geriatriska och palliativa avdelningar och vi fortsätter att bistå regionerna och akutsjukhusen med akut och medicinskt prioriterad kirurgi och finns vid behov tillgängliga med operationslokaler kvällar, nätter och helger.
Vårt viktigaste mål under hela pandemin har varit att stötta samhället, våra regioner och medarbetare i vården i den mån vi kan för att hantera en mycket allvarlig situation. I sådana här lägen måste vi alla hjälpas åt. Att hela hälso- och sjukvårdssystemet används på ett optimalt sätt har ett stort värde för både individen och för samhället.