Medarbetarinnovation finalist till Götapriset
Effektivare dokumentation, mindre risk för fel och mer delaktiga patienter. Det är de stora fördelarna med det digitala verktyget Stelpa som initierats av sjuksköterskan Linda Vogt och nu är en av fem finalister till Götapriset.

STELPA står för Smart Teknik Lyfter PatientArbetet och är en medarbetardriven innovation, där patienten görs delaktig i sin egen journaldokumentation.
— Att medarbetarna som arbetar närmast patient är drivande i digitaliseringen av hälso- och sjukvården är otroligt värdefullt. Det är extra roligt att ett medarbetarinitiativ är finalist till ett innovationspris, säger Maria Holmberg, affärsområdeschef Aleris Närsjukvård och chefläkare.
— Vi är väldigt glada att våra digitala satsningar väcker ett sådant engagemang och intresse, säger sjuksköterskan Linda Vogt. Det sker konstant utveckling av Stelpa bl. a håller vi på att införa automatiserade vårdprocesser vilket gör att både vårdpersonal och patienter får en bättre överblick över hela vårdförloppet.
I sjukvården lägger vi mycket tid på att journalföra, och i många år har vården legat långt efter andra branscher vad gäller digital teknik och tekniska hjälpmedel. Det är bakgrunden till initiativet som hjälper oss till smartare arbetssätt. STELPA är ett digitalt verktyg för patientmedverkan som ger ökad vårdkvalitet i vårdprocessen.
— Verktyget ska vara enkelt att använda. Därför har vi involverat patienter och personal i utvecklingsarbetet. Ingen ska behöva känna IT-stress, utan ska känna att det här är en äkta och bra sak som hjälper till i vården, säger Linda Vogt.
Särskilt bra har STELPA också visat sig vara för patienter som av olika skäl har svårt att kommunicera. Vi har haft patienter med ALS, afasi eller hörselnedsättning, som upplevt det väldigt positivt att få möjlighet att komma till tals tack vare iPaden.
Om STELPA
För att använda STELPA behövs endast en Ipad. Detta gör att den kan användas både på en vårdavdelning och i patientens hem. STELPA synkroniserar bland annat med vårdinformationssystemet TakeCare och 1177.
STELPA har översatts till andra språk som arabiska och engelska med tanke på att bättre kunna kommunicera med icke-svenskspråkiga patienter.
Om Götapriset
Sedan 1989 delas Götapriset ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt som bidrar till en bättre välfärd.