Aleris kortar köer i Umeå
Väntetiderna till koloskopi har varit mycket långa i Västerbotten. Men sedan Region Västerbotten valt att upphandla koloskopi hos Aleris Specialistvård Renmarkstorget i Umeå minskar köerna nu snabbt. Därmed kan tarmcancer upptäckas tidigare och färre behöver leva med oron för att ha cancer. Kolorektalkirurgen Owe Lundberg är ansvarig för koloskopi på Aleris i Umeå.

- Norrlands Universitetssjukhus, NUS, har haft långa väntetider med en kö på cirka 400-500 patienter. Man kan inte säkert säga när en cancertumör måste upptäckas men ju snabbare det sker desto mindre hinner den växa till sig och desto mindre är risken för metastaser. Det är också en oro att inte veta om man har cancer. Därför känns det väldigt bra att vi nu samarbetar med regionen kring att kapa köerna, berättar Owe Lundberg.
Owe har arbetat närmare 27 år på NUS och kommer närmast från en chefsposition på kolorektalkirurgen. Han tycker att Universitetssjukhusets stora resurser och Aleris Renmarkstorgets höga kvalitet och enklare flöde kompletterar varandra på ett mycket bra sätt.
- På ett akutsjukhus uppstår hela tiden situationer som man snabbt måste lösa. Det är sökare som piper och man måste springa in på operation eller mottagning. Så blir det på ett akutsjukhus. På Aleris har vi inte akuta patienter och därför är det lättare att planera verksamheten. Jag kan ägna mer tid åt varje patient och har tid att prata med dem. Våra patienter är mycket nöjda med den vård de får hos oss och vårt sätt att arbeta är även tillfredsställande för mig, berättar Owe Lundberg.
Noggrann planering ligger bakom att patienterna nu smidigt kan få hjälp hos Aleris. Gången är att patienternas remisser skickas till endoskopiavdelningen på NUS där de bedöms och i de fall där det är lämpligt går remisserna vidare direkt till Aleris Specialistvård Renmarkstorget för koloskopering. Aleris kallar därefter patienten till en koloskopiundersökning och informerar om förberedelser.
- Vad gäller koloskopiundersökningar på NUS så har man ambitionen att göra det själva. Men då behöver man utöka resurser och det är inte gjort i en handvändning. Därför känns det väldigt angeläget att göra detta då det kan finnas patienter med tarmcancer i dessa köer. De är ju remitterade och bedömda att göra en tjocktarmsundersökning och behöver få göra en sådan, säger Owe Lundberg.
Vill du veta mer om koloskopiundersökningar?
Läs mer på verksamhetens webbsida och välkommen att kontakta oss.