Bosse reder ut: Primärvård och specialistvård
Vad är skillnaden mellan primärvård och specialistvård egentligen? När man som patient har kontakt med sjukvården är det inte alltid lätt att veta vad alla begrepp och termer betyder. Vår chefläkare Bo Wihlborg fortsätter att reda ut begreppen.

Vi börjar med en bred fråga för att få lite bakgrund; Hur fungerar sjukvården i Sverige i stora drag?
I Sverige är målet med hälso- och sjukvården en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Ansvaret för hälso- och sjukvård delas mellan den centrala nivån regering/riksdag, regioner och kommuner. Där den centrala nivåns roll är jobba med de övergripande frågorna för svensk hälso- och sjukvård. Det kan exempelvis handla om vårdgaranti, lokalisering av högspecialiserad vård, patientsäkerhet eller kortare väntetider i cancervården. Beslut och riktlinjer formuleras i lagar och författningar.
Vad gäller regionerna, så ansvarar Sveriges 21 regioner för att organisera hälso- och sjukvården så att alla medborgare har tillgång till god vård. Regionen ansvarar alltid för att det erbjuds kvalificerad vård inom både primärvård och öppen eller sjukhusbunden specialistvård.
Sveriges 290 kommuner ansvarar för vård av äldre, vård för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar och stöd och service till personer som är färdigbehandlade och utskrivna från sjukhus samt för skolhälsovården.
Vad är primärvård?
Primärvården erbjuder den vård som patienterna oftast har behov av och som inte kräver sjukhusens tekniska och medicinska resurser. Det kan förutom medicinsk utredning eller behandling vara rehabilitering, omvårdnad eller förebyggande vård. I primärvården ingår inte bara vårdcentraler utan även barnavårdscentraler, barnmorskemottagningar, rehab, hemsjukvård och ungdomsmottagningar. Läkare på vårdcentral är specialistutbildade inom Allmänmedicin och sjuksköterskorna har ofta en specialistutbildning till distriktssköterska.
Vad är specialistvård?
Inom specialistvården träffar du läkare som är specialister inom andra områden än allmänmedicin, till exempel ortopedi, internmedicin eller ögonsjukdomar. Ofta behöver man en remiss från läkare eller annan vårdpersonal för att komma till Specialistvården. Man kan också fylla i en så kallad egenremiss.
Man brukar skilja på öppen och sluten specialistvård. Öppen specialistvård betyder att du får gå hem igen efter det att undersökningen eller behandlingen är avslutad medan sluten specialistvård innebär att du läggs in och får stanna på sjukhus för att exempelvis utredas eller opereras.
Enligt Patientlagen kan befolkningen söka öppen specialistvård i hela landet inom den offentligt finansierade vården. När det gäller vård som kräver inläggning på sjukhus, slutenvård, behövs ett betalningsgodkännande i förväg från hemregionen.
Aleris jobbar främst med specialistvård och röntgendiagnostik. Vi har också vårdcentraler, rehabmottagningar och barnmorskemottagningar. Många gånger behöver man en remiss för att komma till oss men inte alltid. Kontakta gärna våra mottagningar, så berättar vi mer!
//Hälsningar, Bosse